Femton träd i centrala Kalmar ska fällas

Kalmar Artikeln publicerades
Fågelbajset nedanför träden är en av anledningarna till att platanerna på Norra Långgatan nu ska fällas.
Foto:Emma Skogberg
Fågelbajset nedanför träden är en av anledningarna till att platanerna på Norra Långgatan nu ska fällas.

Kommunen har beslutat att fälla de 15 stora träden längs Norra Långgatan. Anledningen är just storleken, som inte passar på gångstråket.

Träden, som är plataner, planterades i mitten av 90-talet.

– De är ett felval på det sättet att de är så stora. Det är vackra träd med sina blad och sin speciella bark och de är tåliga, så på vissa sätt var de rätt val, säger Tomas Lexinger, produktionschef på Kalmar kommun.

Han kommer nu att ansvara för fällningen av träden, som ska göras i månadsskiftet februari-mars. Förutom att träden är så stora att platsen upplevs som mörk har de också blivit en sanitär olägenhet. Fåglarna som trivs i träden gör nämligen marken under dem ordentligt smutsig.

– Det ser ut som rena hönsgården på sina ställen, säger Tomas Lexinger.

Arbetet med att fälla träden kommer att ta tre till fem arbetsdagar och är tänkt att göras mellan klockan sju och tio på förmiddagarna för att störa så lite som möjligt. Om träden ska ersättas är inte klart än.

– Vi har som bekant mycket arbeten på våra gator just nu och ska titta på gatans utformning framöver. Vi gillar träd i Kalmar, men jag vet inte om det blir det här. Det blir samhällsbyggnadskontorets sak att avgöra, säger Tomas Lexinger.