Sex begärs häktade i tiggerihärvan

Kalmar/Växjö Artikeln publicerades

Fem män och en kvinna begärs häktade av Växjö tingsrätt i det uppmärksammade fallet där bulgariska tiggare misstänks ha utnyttjats av ett kriminellt nätverk. Fyra av dem misstänks på sannolika skäl för människohandel medan de två andra misstänks för medhjälp till människohandel

Det framgår av häktningsframställningar som har lämnats in till Växjö tingsrätt.

Männen misstänks för att ha tvingat åtminstone ett 20-tal personer att ta sig från Bulgarien till Sverige för att tigga. Pengarna har sedan gått till personerna i det kriminella nätverket. Tiggarna har haft Växjö som bas, men har även skickats till bland annat Virserum och Hultsfred.

– Majoriteten av brottsoffren är förhörda och där vidtas också skyddsåtgärder, säger Mattias Sigfridsson, chef för polisregions Syd sektion mot internationell grov organiserad brottslighet till Barometern.

Det var under tisdagsmorgonen som polisen slog till mot ligan som misstänks ha organiserat människohandeln. Tillslag gjordes bland annat i Växjö, Hultsfred, Virserum och i Bulgarien. Totalt frihetsberövades tio personer.

– Totalt har åtta personer varit anhållna. En släpptes första kvällen efter ett andra förhör och ytterligare en släpptes i går, men misstankarna kvarstår, säger Mattias Sigfridsson.

Häktningsförhandlingen hålls på fredagen.