Färre SOS-samtal under VM-matchen

Kalmar Artikeln publicerades

Under midsommardagens VM-match mot Tyskland märktes en tydlig nedgång i antalet 112-samtal under de nära två timmar som matchen pågick, skriver SOS-Alarm i ett pressmeddelande.

Färre personer ringer 112 när Sverige spelar VM-match.
Foto: /TT
Färre personer ringer 112 när Sverige spelar VM-match.

När Sverige spelade den nervsprakande VM-matchen mot Tyskland märktes det en tydlig nedgång i antalet 112-samtal under de två timmarna som matchen pågick. Enligt SOS-Alarm inkom 978 samtal under matchen mot det genomsnittliga 1074 samtal, en minskning med nio procent.

— Nedgången i antalet 112-samtal medan fotbollen pågår har olika orsaker. Dels är det så att den som inte har ett väldigt akut ärende väntar till efter matchen med att ringa. Dels är TV-soffan en ganska trygg plats. Sverige stannar till lite grann medan matchen spelas och det gör att färre människor orsakar eller är inblandade i olyckor, säger Helena Söderblom, presschef vid SOS Alarm.

En del av de som inte ringer 112 under matchens gång kanske skulle behöva göra det ändå, trots att Sverige spelar en VM-match.

— När Sverige spelar märks det direkt att antalet inkommande nödsamtal sjunker. De som ringer efter matchen säger ibland att de har haft ont en stund, men har väntat med att ringa 112 för att inte missa fotbollen. Jag hoppas verkligen att den som blir akut sjuk eller råkar ut för en olycka ringer på en gång, även om det var 12 år sedan Sverige spelade VM. Hälsan är trots allt viktigast, och vi finns här dygnet runt, årets alla dagar för att hjälpa alla i hela landet om olyckan är framme, säger Evelina Hörnkvist-Barosen, operatör vid SOS Alarm.