Färgglada festen har startat

Skogsby Artikeln publicerades
4 800 målade tungspatlar staplades och ramlade som dominobrickor fram till ett litet bås med ballonger som släpptes lösa och markerade starten på pridefestivalen.
Foto:Paul Madej
4 800 målade tungspatlar staplades och ramlade som dominobrickor fram till ett litet bås med ballonger som släpptes lösa och markerade starten på pridefestivalen.

Nu är den i gång. Prideveckan. 130 evenemang och en hel vecka i öppenhetens tecken. Det blev en välbesökt invigning på Ölands folkhögskola.

För två år sedan när Lars Holmberg tillträdde som ordförande för Antidiskrimineringsbyrån började man fundera på vad man kunde göra för att öka toleransen i Kalmar län.

– Vi hade väl tankar på en uppmärksamma HBTQ-gfrågor, men jag trodde aldrig vi skulle få ihop det till 2015, säger han.

Därför log han lite extra när han i går eftermiddag fick se regnbågsflaggan hissad på Ölands folkhögskola som också indikerade starten på festivalen som ska gå i toleransens och öppenhetens tecken.

Och Lars Holmberg fick en hel vecka med arrangemang runt frågorna.

– Och det kommer bli ännu bättre nästa, ja vi skissar på en fortsättning. Vi tycker nog att kommunerna, näringslivet och idrottsföreningar kunde varit lita mer stödjande. Nu kommer de inse vikten av att vara med.

Det var en välbesökt invigning. Att det var just på Ölands folkhögskola beror på att just den här utbildningsformen brukar vara mer tillåtande gentemot människor som avviker från normen. Och varför skulle man egentligen vara förvånad över att det var så många som kom. Tar man den forskning som finns och räknar ner till befolkningstalen i Ölandskommunerna och i Kalmar så finns det 12 000 personer som definierar sig som en HBTQ-person.

Kalmars kommunalråd Johan Persson (S) berättade om hur ett möte med en tjej som gick sista året i gymnasiet fick honom att tänka till.

– Jag frågade vad som skulle locka med att bo i Kalmar. "Ingenting, alla bär samma kläder här", var svaret jag fick. Det har jag tänkt mycket på, det handlar inte bara om kläder det handlar om värderingar också. Men nu ändras saker.

Landstingsrådet Jessica Rydell (MP) hämtade mycket av sitt invigningstal från den officiella pridelåten, skriven just för Kalmarsundpride.

– We are one, vi är alla lika. All kärlek är bra kärlek.