Fängelse för alla åtalade i X-teamrättegången

Linköping/Kalmar Artikeln publicerades
Här syns X-teams medlemmar med handfängsel direkt efter att polisens insatsstyrka stormade lägenheten i Nybro, däribland den som kallas ”teamleader”, Mattias, längs till höger.
Här syns X-teams medlemmar med handfängsel direkt efter att polisens insatsstyrka stormade lägenheten i Nybro, däribland den som kallas ”teamleader”, Mattias, längs till höger.

Alla åtalade i X-teamrättegången döms till fängelse för grov misshandel eller medhjälp till grov misshandel.

Längst fängelsestraff, sex år, får gängets yngsta medlem som även erkände det grova vapenbrottet under rättegången.

X-teams yngste medlem i Kalmar, som här kallas X3 och är 22 år, var den som under rättegången tog på sig att det var han som hade placerat vapen, kulgevär, ammunition och pistol, samt narkotika i gängledarens bil och motorcykel. Han döms också till längst fängelsestraff av dem alla, nämligen sex år. X3 döms för grov misshandel, grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och dopningsbrott.

Den 32-årige gängledaren, som här kallas Mattias, döms till fängelse i fyra år och sex månader för grov misshandel, grovt och ringa narkotikabrott. Han frias för dopningsbrott och grovt vapenbrott. En av nämndemännen ville dock döma gängledaren även för grovt vapenbrott eftersom gängledarens fingeravtryck hittades på plastpåsen som patronerna låg i.

Gängledarens närmaste man, som vi här kallar, Nicklas döms till fängelse i tre år och åtta månader för grov misshandel, narkotikabrott och dopningsbrott, men frias för grovt vapenbrott.

Mannen som här kallas X5 och är bosatt i Linköping döms för grov misshandel, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och olovlig körning. Hans påföljd blir fängelse i tre år och åtta månader.

Ytterligare en gängmedlem, som har kallats X4, döms till fängelse i tre år och sex månader. Han döms för grov misshandel.

I domen hänvisar tingsrätten till olika typer av bevisning. Dels avlyssningar av flera telefonsamtal där gängledaren säger att de ska upp till den aktuella adressen i Linköping och utföra något som han kallar för ”demonstration” och ”uppvisning”, dels finns det teknisk bevisning, i form av den misshandlade mannens blod, på kläder, skor och en batong som togs i beslag i samband med gripandet av de nu dömda männen. Dessutom finns flera av männen på en övervakningsfilm från den aktuella natten som har filmats på en bensinstation i Linköping.

Även chauffören, som släpptes på fri fot av tingsrätten, döms till fängelse för medhjälp till grov misshandel. Ett års fängelse blir påföljden. Rätten skriver i domen att det är ställt bortom allt rimligt tvivel att chauffören förstod att det som skulle hända under resan till Linköping inbegrep våld mot en person och att det skulle utföras av flera gärningsmän.

Åklagaren yrkade även på att gängtröjorna med X-team-tryck på skulle förverkas eftersom de kunde ses som ”brottsverktyg”. Tingsrätten avslår dock det yrkandet.