Fanerdun lovar betala alla skulder

Kalmar Artikeln publicerades

I oktober ska Fanerdun betala sina skulder.
- Alla skulder kommer att betalas före den 25 oktober det försäkrar Luo, säger Vicky Yin, Luos sekreterare på Fanerdun i Hangzhou på telefon till Barometern.

Löftet från Fanerduns styrelseordförande och koncerrnchef, Jinxing Luo, kom som en överraskning via mejl på måndags morgon.
Vicky Yin mejlade uppgifterna till näringslivschef Thomas Davidsson och kommunchef Roland Karlsson eftersom hon inte kunde klargöra hur läget var när hon var i Kalmar med en delegation med myndighetsfolk från Kina förrförra veckan.
Hon skriver i mejlet att fram till nu har Fanerdun fått de nödvändiga tillstånden från två myndigheter, NDRC och handelsministeriet, och nu håller Fanerdunanställda i Hangzhou på att förbereda material för ansökan till myndigheten som ger tillstånd att föra ut pengar.
Men arbetet kommer att dra ut på tiden eftersom nationaldagsfirandet den 1 oktober i Kina har påbörjats och håller på till den 6 oktober.
”Sedan kommer det att ta en vecka för proceduren och flera dagar att växla pengar”, skriver Vicky Yin.
Hon skriver också att alla skulder i ”KALMAR” ska vara betalda före den 25 oktober.
Gäller det skulder enbart till det kommunala bolaget Industriparken eller skulder till alla fordringsägare? Som till exempel NCC och Swerock som har stora fordringar.
- Det gäller alla fordringsägare, inklusive NCC och de andra. Jag har pratat med Mr Luo och han säger att alla skulderna ska vara betalda före den 25 oktober, säger Vicky Yin till Barometern.
Men något tillstånd att växla till dollar och få föra ut dem till investeringen i Sverige är ännu inte klart.
Beslutet ska fattas av myndigheten för utländsk valuta, kanske både på provinsiell och statlig nivå.
Barometern har också talat med Eddie Chen, chef på Invest in Sweden, som i lördags hade ett möte med Jinxing Luo i Shanghai.
På måndagen hade han ett telefonmöte med Regionförbundet och flera i kommunen, bland annat Roland Karlsson och Lars Malmborg för att redogöra för läget.
Ingen av dem nämnde till Barometern att Luo nu ska reglera sina skulder.
Kommer han att avsluta eller fortsätta med projektet i Kalmar?
- Han kommer att fortsätta säger han bestämt, svarar Eddie Chen.