Få sänkte lunchpriserna

Kalmar Artikeln publicerades

Enbart ett fåtal restauranger har sänkt lunchpriserna i Kalmar, samtidigt har de stora snabbmatskedjorna sänkt sina priser.

Vi skrev innan nyår om den sänkta restaurangmomsen och hur krögarna ser på prissättningen. Momsen sänktes vid årsskiftet från 25 till 12 procent. Målet är att fler ska få råd att äta ute och att restaurangerna på så sätt kan anställa fler. Redan då berättade flera krögare att de inte tänkte sänka priset, något som stämmer överens med Barometerns genomgång i dagens tidning.
Vi har kollat upp lunchpriserna på 14 restauranger i Kalmar. Enbart fem av dessa har sänkt sina lunchpriser. Zorbas, 4 Kök och Gröna stugan är numera fem kronor billigare på lunchen. Coop Kök och Café har sänkt priset med två kronor.
- Två kronor kanske inte känns så motiverande med tanke på hur mycket man kunde ha sänkt priset. Men jämför man med andra restauranger lokalt har vi försökt anpassa så att vi fortsätter att ligga bland de lägsta priserna. Vi lägger pengarna på bättre råvaror i stället för att backa i pris, säger Per Nilsson, köksmästare på Coop Kök och Café.
Gerds mat är en av många krogar som väljer att behålla det gamla lunchpriset. För krögaren Kurt Jeansson var det en självklarhet.
- Jag har klamrat mig fast med nöd och näppe de sista fyra åren. Jag tar definitivt inte ett sådant beslut den 1 januari. Jag låter det rulla på ett tag se vad det får för effekt, säger Kurt Jeansson.
Däremot är någon prishöjning inte aktuell i framtiden.
- Jag har alltid sagt att 80 kronor är den definitiva smärtgränsen. Jag skulle aldrig få för mig att ta 90 kronor, säger han.
Samtidigt som de flesta lunchrestauranger håller kvar vid samma priser, blir det billigare att äta snabbmat. De fyra stora hamburgerkedjorna i Kalmar har sänkt priserna. McDonalds sänkte priset på sina menyer med fem kronor, Max fyra till sex kronor, Frasses tre kronor och Burger King med två kronor.