Få lediga sjukhussängar - fullt på länssjukhuset

Kalmar län Artikeln publicerades
Den politiska ledningen i landstinget, här landstingsråden Lena Segerberg och Anders Henriksson, följer dag för dag krisen på sjukhusen.
Foto:Anders Johansson
Den politiska ledningen i landstinget, här landstingsråden Lena Segerberg och Anders Henriksson, följer dag för dag krisen på sjukhusen.

Trycket på sjukvården i länet är extremt hårt just nu. På tisdagen fanns inte en ledig sjukhussäng på sjukhusen i Kalmar och Oskarshamn.

De tre sjukhusen i länet – Kalmar, Oskarshamn och Västervik – har tillsammans 700 vårdplatser. Denna vecka har dessa platser utnyttjats i princip maximalt. På tisdagen var det lapp på luckan både på länssjukhuset i Kalmar och på sjukhuset i Oskarshamn, på Västerviks sjukhus fanns några enstaka lediga sängar.

– Normalt räcker de 700 vårdplatser vi har, men några få gånger varje år, detta är inte någon unik händelse, blir trycket mot sjukvården väldigt hårt. Just nu arbetar vi med att lösa en sådan extrem situation, i måndags skrevs 44 patienter in på länssjukhuset, under tisdagen ytterligare 54, just då hade vi inte en säng ledig, säger länssjukvårdsdirektör Ragnhild Holmberg.

Vad är det som orsakar trycket just nu? Är det någon speciell sjukdom som influensa som slår extra hårt?

– Att vi just nu har en tuff situation beror på flera samverkande orsaker. Vi har väldigt många sjuka patienter, men det handlar inte om någon speciell diagnos. Samtidigt har vi både vakanser och sjukdomar inom personalen. Detta skapar en väldigt tuff situation, fortsätter Ragnhild Holmberg.

Sjukvårdsledningen på både läns- och sjukhusnivå följer nu läget på de tre sjukhusen timme för timme. Och på onsdagseftermiddagen hade trycket minskat något.

– Vi har under dagen kunna skaka fram 50 lediga sängar, det handlar både om patienter som fått gå hem och om patienter som flyttats till hemsjukvården i hemkommunen. Jag kan inte nu säga något om hur många nya patienter vi fått under onsdagen men vi har just nu lediga vårdplatser.

– Sedan innebär situationen att alla patienter inte kommer att bli inlagda på rätt klinik, vi hjälps åt. Det viktiga nu är att vi kan garantera patientsäkerheten och att alla som behöver får trygg vård, det klarar vi, fortsätter Ragnhild Holmberg.

Krisläget på sjukhusen följs också noga av den politiska ledningen i landstinget, men än har den inte agerat på något sätt.

– Jag är inte orolig, jag har fullt förtroende för sjukvårdsledningen. Den har en daglig styrning av verksamheten och jag är säker på att den vidtar de åtgärder som krävs, säger landstingsrådet Anders Henriksson.