Få butiker gör reklam för Prideveckan

Kalmar Artikeln publicerades

På måndagen drog Prideveckan i gång. Prideflaggan vajade på flera ställen. Men i butikerna verkar intresset vara lågt. Inga pyntade skyltfönster, inga flaggor. Glömska eller rädsla?

Andrea Berg, styrelseledamot i Kalmarsundpride, är besviken på handlarna på Kvarnholmen.

– Förra året var det jättemånga som uppmärksammade Prideveckan med färgglada och fina skyltningar. I år är det praktiskt taget ingenting, menar hon. Man undrar ju varför.

Hon spekulerar lite i om det beror på vanlig glömska eller om affärsinnehavarna fick ta emot kommentarer förra året som fått dem att backa nu.

  – Vad jag kan se är det bara Rågårds som har pyntat men inte Dillbergs bokhandel, alla optiker och frisörsalonger som hade jättefina skyltningar för ett år sedan. Man undrar verkligen varför. För egen del kan jag bara säga att detta inte stärker mitt handlande i Kalmar.

  En helt ovetenskaplig och mindre undersökning gav på måndagen vid handen att Prideflaggor syntes lite här och där. De sågs bland annat utanför Giraffen, Baronen, Länsstyrelsen, brandkåren, på Stortorget och Stagneliusskolan.

  Katarina Jeansson på Dillbergs bokhandel säger att man väntar på dragshowartisten Christer Lindarws bok som man har tänkt skylta med.

  – Men några flaggor har vi inte, det skulle vara jättebra om vi kunde få låna, säger hon. Förra året vet jag att vi skyltade med böcker i olika färger, vi får ta upp det här i morgon när vår dekoratör är tillbaka.

  Katarina Jeansson säger att man gärna vill vara med och visa att man stöder Kalmarsundpride.

  – Vi fick bara positiva reaktioner förra året så någon kritik har vi inte stött på. Alla ska få finnas på lika villkor, det är vår ståndpunkt.