Experter på sommarens lästips

Nybro Artikeln publicerades
Vill du ha lästips i sommar? Besök något av länets alla bibliotek och låt dig inspireras. Julia Sallander Hjärtstrand, Felicia Poulsen, sommarjobbare, Carin Månsson och Therese Lundblad hjälper besökare i Nybro.
Foto:Veronika Karlsson
Vill du ha lästips i sommar? Besök något av länets alla bibliotek och låt dig inspireras. Julia Sallander Hjärtstrand, Felicia Poulsen, sommarjobbare, Carin Månsson och Therese Lundblad hjälper besökare i Nybro.

Sommar innebär tid för den där boken du längtat efter. Eller vet du inte vad du ska läsa när det finns en stund över och hängmattan väntar? Lugn, bibliotekarierna i Nybro har många lästips.

Deckare. Det är läsning som fascinerar oavsett årstid, konstaterar Therese Lundblad.

– Att själv få klura lite på mordgåtor tror jag lockar. Vi ser att barn gärna läser samma författare eftersom de känner igen persongalleriet och miljöerna. Så blir det även för vuxna som vill läsa Camilla Läckberg eller Ann Rosman.

Många i skolåldern har lånat med sig böcker för hela sommarlovet och bibliotekariernas uppgift är bland annat att hitta rätt boktips till rätt ålder. En nioåring kanske vill läsa sådant som rekommenderas för någon äldre och tvärtom.

– Vi ställer frågor om hur mycket text man vill läsa, hur spännande och läskigt det får vara, men det är inte alltid lätt, säger Julia Sallander Hjärtstrand.

– På skolbibliotek kan det vara lättare för där lär du känna eleverna och kan ha en diskussion med läraren. Här är det ögonblicksmöten. Då får vi prata med föräldrarna om det handlar om innehållet och hur det kan tas emot, säger Therese Lundblad.

För en del är innehållet så intressant att det går att ta ett kliv till mer avancerad läsning i yngre ålder, berättar Carin Månsson.

– Harry Potter-böckerna lockade många. Det märkte vi när de kom.

För den som är i högstadieåldern kanske inte läsning är lika intressant längre medan andra behåller sitt läsintresse hela livet.

– Det gäller att hitta motorn för den som tycker att det är jobbigt att ta sig igenom en bok eller att läsa, säger Julia Sallander Hjärtstrand.

– Att läsa om kärlek och relationer kan vara lite kittlande i den åldern eftersom det är ett nytt område att utforska och då kan böcker vara ett jättefint medie att närma sig det. När jag var mindre läste jag böcker som var mer avancerade bara för att jag ville åt kärleksintrigen. Mammutjägarna gick rätt så bra.

Fakta

Lästips i sommar

Julia Sallander Hjärtstrand:

För barn

• Lisbet och sambakungen av Emma Karinsdotter och Hanna Gustavsson:

”Här är det hög fnissfaktor. En bok som är perfekt att läsa tillsammans med barn från fem år och uppåt.”

• Honungsmjölk för tre av Tove Pierrou och Marika Maijala:

”Det här är en söt bilderbok. Boken tar upp temat hur svårt det kan var att leka tre, men ger även exempel på lek som passar bra när man är fler.”

• Tilda tittar på fåglar av Linda Pelenius och Lena Forsman:

”En småbarnsbilderbok där Tilda är ute med sin kikare för att kolla in fåglar. Hon ser inte fåglarna, men de är med i närheten hela tiden vilket barn uppfattar. Barn tar in hela bilden medan vi vuxna fokuserar oftare på texten. En riktig upptäckarbok.”

För ungdomar

• Sagan om Turid – kungadottern av Elisabeth Östnäs:

”Den är i tre delar och har historisk bakgrund och lyfter fram att det har funnits många starka, mäktiga och uppfinningsrika kvinnor. Underbar tjej i en tuff vikingavärld.”

• Åskans döttrar av Ingela Magner:

”Kom ut 2009 och har inslag med tidsresor. Handlar om Vilda vars pappa har försvunnit under ett uppdrag i Irak. Hon är på Gotland och hittar ett smycke av kristall och sedan rullar historien i gång. Det är en gripande nutidshistoria men också en spännande historia bakåt i tiden.”

Övrigt

Therese Lundblad:

• Glad sommar – läckra bakverk och lata dagar av Clara Lidström och Annakarin Nyberg:

”Den innehåller många spännande recept och sådant du kan göra på sommaren även när det regnar. Den innehåller till exempel tips om man ska gå på auktion eller loppis och vad man ska tänka på. En typisk vår- och sommarbok.”

• Vågspel av Ann Rosman:

”Rosman är en favorit. Hennes romaner bygger ofta på verklighet. En del av boken utspelar sig förr i tiden och sedan flätar hon ihop historierna på ett fantastiskt sätt. Människoödena är väldigt gripande och miljöerna beskrivna på ett bra sätt, det känns som om man är där. Sedan har hon med lite humor också.”

• En förtrollad ö av Nora Roberts:

”En feelgood-roman som ingår i en trilogi. Jag bara älskar dem, vet inte varför. Det är lite kärlek, magi, systerskap, romantik och spänning. Det går inte att sluta att läsa.”

Carin Månsson:

• Cane River av Lalita Tademy:

”En dokumentärroman som handlar om fyra generationer kvinnor, slavar och fria, mellan 1834 till 1936 i USA. Det är bilder och dokument där bland annat författaren är med tillsammans med sin familj. Läsaren får verkligen följa slavarnas situation och de här starka kvinnorna som klarade sig lite bättre än många andra.”

• Ett fjärran krig av Göran Redin:

”Boken kom ut 2014 och handlar om stormaktstiden i Sverige där man får följa ett tvillingpar som föds 1610. Det är en trilogi, men det går att läsa bara en bok fast det gör man nog inte.”

• En osynlig av Pontus Ljunghill:

”Det sker ett mord i Stockholm 1928, men som läsare får du följa kriminalaren när han ser tillbaka på fallet 1953. Den var spännande och boken ger en stämningsfull Stockholmsskildring.”

Visa mer...