Experten om vita luddet: ”Svårare än så är det inte”

Kalmar län Artikeln publicerades
Enligt Pia Östensson, biolog på Naturhistoriska riksmuseet, är det frön från sälg och asp som ligger bakom fenomenet med det vita luddet.
Enligt Pia Östensson, biolog på Naturhistoriska riksmuseet, är det frön från sälg och asp som ligger bakom fenomenet med det vita luddet.

Ett mystiskt vitt ludd i luften den senaste tiden har nog gjort en och annan pollenallergiker bekymrad. Men enligt experten finns ingen anledning till oro.

På flera platser i länet, bland annat i Kalmar och på Öland, har ett mystiskt ludd fyllt luften och färgat marken vit de senaste dagarna.

Vitt ludd i Funkabo i Kalmar.
Foto: Maria Alåsen
Vitt ludd i Funkabo i Kalmar.

Men enligt experten Pia Östensson, biolog på Naturhistoriska riksmuseet, finns en enkel förklaring till fenomenet.

– Det är så enkelt att det är frön från sälg, videpilar, och framförallt asp. Svårare än så är det inte, säger hon.

Enligt Pia Östensson har diverse olika förutsättningar lett fram till att träden fått väldigt mycket blommor, och i sin tur pollen, i år.

Många honblommor fått pollen på sina pistiller och på så vis bildat frön.

– Luddet sitter på fröet, man ser stora hängen och de är gröna. När de är mogna och börjar spricka upp kommer det ut ludd. Luddet ska hjälpa fröet att transporteras för vinden så att det kommer en bit bort från moderträdet, säger hon.

Även vid Ölands djurpark har det kommit mängder av vitt ludd.
Foto: Kenneth Johansson
Även vid Ölands djurpark har det kommit mängder av vitt ludd.

Pollenallergiker behöver inte vara särskilt oroliga.

– Frön blir man oftast allergisk mot när man äter. Visst, i luddet kan det ha fastnat pollen och får man in luddet i näsan kan det vara pollen med. Men då tror jag att det är större chans att man får pollen direkt när man andas in i näsan, säger Pia Östensson.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.