Epidemi av byggstölder i Kalmar: ”Brukar vara organiserat”

Kalmar Artikeln publicerades

Stölder på byggarbetsplatser har varit vanligt i Kalmar den senaste tiden. Enligt polisen rör det sig förmodligen om organiserad brottslighet.

På måndagen upptäcktes flera stölder på ett antal byggarbetsplatser. Gärningsmannen har sågat upp containrar, brutit sig in i byggbodar och stulit olika maskiner och verktyg.

Det finns ännu inga hopräknade värden på allt som har stulits. Från bostadsbygget i Snurrom anmäldes två stölder under måndagen. Ur en av containrarna har det försvunnit maskiner för 48 000 kronor. Vid en annan stöld, på en byggarbetsplats på Svensknabbevägen, innehåller anmälan 37 godspunkter.

– Det pågår verkligen en epidemi i Kalmar med stölder av verktyg från byggarbetsplatser, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Vad kan det bero på?

– När det är så här mycket på ett ställe brukar det var organiserat. Specialiserade ligor som drar runt och fyller upp containrar som de tar ut ur landet.

Enligt Robert Loeffel är det enda sättet att bli av med tjuvarna att sätta upp larm och kamera övervakning på byggarbetsplatserna.

– Platser som har det vet vi att tjuvarna undviker, säger han.