Engelska flottan siktad i Kalmar

Kalmar Artikeln publicerades
På väg hem till England passar tre fartyg från brittiska flottan att stanna till i Kalmar.
Foto: Peter Karlsson
På väg hem till England passar tre fartyg från brittiska flottan att stanna till i Kalmar.

Under fredagseftermiddagen la fartygen till vid Elevatorkajen efter färd från Visby på Gotland.

– Vi kommer från en större militärövning, Baltops 2019, och innan hemfärd passar vi på att läga till i några svenska hamnar, säger Ryan Greig, kapten på ett av fartygen som är av typen P2000 Archer class.

Årets upplaga av Baltops, eller Baltic Operations som det egentligen heter, var den 47:e i ordningen. I övningen deltog cirka 12 000 soldater och sjömän från 18 länder.

Ombord på varje fartyg finns utöver fem fasta besättningsmän ett tiotal kadetter i åldern 18-21 år som tagits med på resan för att lära sig mer om navigation och sjömansliv. För dem har resan varit ett lärande äventyr som gett dem många nya vänner.

– Vi har blivit väldigt sammansvetsade av att vara tillsammans så här under lång tid. Vår förhoppning är att de senare ska ansluta sig till flottan, säger kapten Ryan Greig.

Fartygen kommer att ligga kvar i Kalmar fram till söndag. Det innebär att besättningen får en hel del tid på sig för att närmare bekanta sig med staden.

Nästa anhalt blir Nogesund i Blekinge innan det bär av tillbaka till Storbritannien, som fartygen lämnade i maj för den 2,5 månader långa resan i österled.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.