En brokig resa mot att bli skolans bästa elev

Kalmar Artikeln publicerades
Basit Fatah kom till Sverige från ett krigshärjat Afghanistan för fem år sedan. Studiebegåvad som få har han haft en rekordartad utveckling i sitt nya land – och i fredags belönades han med ett av  Funkaboskolans högsta slutbetyg. 2 bilder
Foto:Mats Holmertz
Basit Fatah kom till Sverige från ett krigshärjat Afghanistan för fem år sedan. Studiebegåvad som få har han haft en rekordartad utveckling i sitt nya land – och i fredags belönades han med ett av Funkaboskolans högsta slutbetyg.

Han kom till Sverige från ett krigshärjat Afghanistan. Basit Fatah, 16, bestämde sig tidigt för att ta revansch på livet. I fredags gick han ut Östra Funkaboskolan med ett av skolans högsta betyg.

I kuvertet han har i handen har han ett slutbetyg från nionde klass som består av 13 A, 4 B och ett C. Han har också ett diplom som skvallrar om att han har ett av de bästa betygen på hela skolan.

Fast nöjd är han inte.

– Nä, inte helt nöjd. Jag borde kunnat få upp några av mina B, säger Basit Fatah självkritiskt.

Har man höga mål så har man. Basit Fatah ser nämligen långt in i framtiden. Han vill bli läkare.

– Om jag ska nå mina mål så måste jag jobba hårt. Jag har en pappa som har hjärtproblem och en mamma som lider av depression. Jag vill gärna hjälpa dem och andra som har problem, säger Basit Fatah.

Känslan för empati med drabbade människor har han med sig från barndomen. Han föddes i Pakistan men växte upp i ett krigshärjat Afganistan.

– Det var mycket krig och fattigdom i Afganistan. Det fanns ingen framtid för oss där. Min pappa hade kontakt med personer som pratat gott om Sverige och vi bestämde oss för att fly hit, berättar Basit Fatah.

2012 kom familjen till Stockholm innan de blev utplacerade till västmanländska Kopparberg. Basit Fatah började skolan där, men trivdes inte.

– Jag hade lätt för att lära mig språket och kom snabbt in i skolans arbete, men det var svårt för mig att få vänner och passa in i en liten stad som Kopparberg, berättar han.

Betygen från sexan var därefter, många C skvallrade om otrivsel. För att förändra situationen placerade Migrationsverket familjen Fatah i Kalmar. Det blev en betydligt bättre tillvaro – och när Basit började på Funkaboskolan kom han snabbt in i gemenskapen.

– Det var stor skillnad att komma till Kalmar mot Kopparberg. Här finns människor från många delar av världen och det är lätt att passa in. Det här är dessutom en jättebra skola, säger han.

Nu ska du lämna den – hur känns det?

– Det känns lite sorgligt, faktiskt. Man har fått många vänner här.

Vad har du för favoritämnen?

– Jag tycker allra bäst om idrott, tror jag. Fotboll har jag spelat i ett par år men jag blir aldrig något proffs. Jag gillar annat också och om jag ska bli läkare måste jag bli bättre i matte och biologi.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– Jag hoppas kunnas jobba lite i sommar. Till hösten börjar jag på Naturvetenskapliga programmet på Lars Kagg, det ska bli roligt. Att ha fått bästa betyg här på skolan är ett bevis på att jag är på rätt väg.

Fakta

Basit Fatah

Kom till Sverige 2012 från Afghanistan.

Lärde sig språket fort och hans ihärdighet gjorde att han i fredags gick ut nian på Östra Funkaboskolan med ett av skolans bästa betyg.

Basit Fatah siktar på att i framtiden bli läkare.

Visa mer...