"En av de mest besökta stadsfesterna under alla år"

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Mats Holmertz

Stadsfesten är över för den här gången. Och arrangörerna kan nu se tillbaka på ännu en välbesökt festival.

– Det har varit mycket folk fån början till slut, säger Pär Israelsson.

Tillsammans med kollegan Åke Andersson på Destination Kalmar har Pär Israelsson ansvarat för Kalmar stadsfest, som inleddes på torsdagen och avslutades på lördagsnatten.

– Det har varit en lyckad och välbesökt stadsfest med ett rikt och mångfacetterat utbud både vad gäller aktiviteter och konserter, säger Pär Israelsson, när han summerar årets upplaga på söndagen.

I och med att stadsfesten är en gratisfestival kan han inte ge några exakta publiksiffror.

– Men jag kan säga att det varit en av de mest besökta stadsfesterna under alla år. Framförallt har det varit ett jämnare flöde, med mycket folk fån början till slut, säger han.

En välbesökt festival ställer naturligtvis krav på samspelet mellan alla inblandade aktörer. Och det samarbetet får beröm.

– Det är väldigt många inblandade människor under en stadsfest och jag tycker att vi redan innan den började har haft en väldigt fin samverkan med myndigheter och medarrangörer.

För egen del vill han lyfta fram Stadsparken som en personlig höjdpunkt. Arenan var med för några år sedan men gjorde i år comeback med en italiensk matmarknad och ett utökat innehåll.

– Den har varit otroligt välbesökt under helgen och haft mängder med aktiviteter för folk i alla åldrar. Det känns himla kul att vara tillbaka i Stadsparken, och den blir som en oas i stadsfesten dit man kan söka sig undan de största folksamlingarna.

Han tycker också Rikard Söderberg och Kalmar Symfoniorkesters uppträdande på Stortorget var en mäktig upplevelse, men vill framförallt slå ett slag för mångfalden under festivalen.

– Jag tror på mångfalden i att ha både det stora och det lilla och hitta aktiviteter och artister och ett utbud som får alla människor att identifiera sig med någonting.

Han är också nöjd med säkerheten och samarbetet med vakter, polis och volontärer. Och både på stan och på de olika arenorna har det varit en bra publik, säger han.

– Jag tycker man ska lyfta fram och tacka Kalmarpubliken som anammar vårt budskap att ta hand om varandra. Det har varit en otroligt fin och trevlig stämning trots att det varit väldigt mycket folk ute.

Slutligen, vad kan förbättras till nästa år?

– Vi jobbar ju alltid med förbättringar och jag tycker att vi har haft ett bredare program än någonsin. Jag vill inte förekomma vad vi vill utveckla, utan måste först sätta mig ner med mina kollegor och samarbetspartners. Men vi är väldigt nöjda och några större förändringar ser jag inte riktigt efter i år, utan vi vill fortsätta på den inslagna vägen.