Elva larm om skogsbrand efter blixtovädret

Kalmar län Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Efter morgonens blixtoväder har larmen om bränder varit många. Under förmiddagen fick räddningstjänsterna ta emot fem larm om skogsbrand.

Likadant fortsatte det under kvällen.

Vid kvart i fem kom ett larm om brand söder om Kristdala på uppemot 5000 kvadratmeter.

Kort därpå inkom ytterligare ett larm där blixten slagit ned i ett träd som börjat brinna i Rundal.

Vid 17.41 kom ett tredje larm om en skogsbrand i Orreberg som startat på ett hygge, också troligtvis efter att en blixt slagit ned.

Under kvällen inkom ytterligare tre larm om skogsbrand. En av dem vid Hycklinge strax efter klockan 18 där en yta på cirka 100 kvadratmeter börjat brinna. Enligt räddningstjänsten rörde det sig inte om några öppna lågor och de som larmade lyckades även hålla branden nere genom att slå ned den med granris.

Vid halv nio-tiden kom ett larm om en brand vid Kalvkärret i närheten av Hultenäs.

– Det är liknande de skogsbränder som har varit resten av dagen, uppgav då Jan Karlsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Oskarshamn.

Enligt honom skulle antalet larm förmodligen minska senare på kvällen.

– Men förmodligen kommer det komma fler larm imorgon. Sådant här kan ju pågå i ett par dygn, uppgav Jan Karlsson om åskovädret.

Det tredje larmet kom vid 21.06 från Salsnäs. Strax innan tio hade räddningstjänsten kommit fram till branden som låg på en otillgänglig kulle. Då uppgavs branden vara rätt så begränsad, men ännu inte inringad.