Elin Landerdahl: ”Jag vill få människor att förstå hur viktigt det är att gå och rösta”

Kalmar/Västervik Artikeln publicerades

Elin Landerdahl är den politiske sekreteraren som nu tar steget fullt ut från de politiska sammanträdesrummen till EU-valkampanjen. Med sin plats 14 på Moderaternas EU-valsedeln är hon toppnamnet för Kalmar län.

Elin Landerdahl (M)
Foto: Mats Holmertz
Elin Landerdahl (M)

Att tacka ja till en topplacering på M-listan i EU-valet var inte ett svårt beslut för Elin Landerdahl. Att valkampanja, det gillar hon och det stora utmaningen nu för henne är att få människor att gå och rösta.

1. Varför kandiderar du till EU-valet?

– I grunden handlar det om ett stort allmänintresse för politik, för att vara med och påverka. Sedan är EU-politiken något nytt för mig och ett politikområde som känns spännande och intressant. Men det handlar ju också om att jag tycker det ska bli spännande och kul att få vara med och driva vår valkampanj.

2. Vilka EU-frågor är viktigast för dig personligen?

– Det finns många viktiga frågor, politik är ju en helhet. Men jag tycker att frågorna som rör klimatet, jämlikheten och genusfrågorna är viktiga. Det är frågor jag brinner för och som är viktiga för mig.

3. Varför är just de frågorna viktiga?

– Det är frågor som helt enkelt ligger mig nära, de är viktiga för mig. Och jag tror att när det gäller miljö- och klimatfrågorna är det viktigt att vi i Sverige och även EU ligger i framkant och driver på.

4. Vad gör ditt parti för att driva de här frågorna?

– Jag tycker vi har bra förslag inom de tre politikområdena. Klimatproblematiken berör ju så många, men med rätt beslut kan vi göra skillnad och det är bråttom. Sedan tycker att vi har en bra genuspolitik, vi står upp för människors lika värde. Vi driver också på för att värna om demokratin och vill att EU.s övriga medlemsländer och ska ta ansvar.

5. Hur ska du få fler att gå och rösta, få dem att tycka att EU är viktigt?

– Att rösta är om något just att värna om demokratin. När vi ser oss om i världen nu så är demokratin under press i många länder. Jag vill få människor att förstå hur viktigt det är att gå och rösta. Att värna om demokratin är ett väldigt viktigt skäl att rösta.

6. Brexit är en het EU-fråga, vad anser du om detta?

– För mig handlar Brexit så mycket om populism som bara blev så fel. Jag hoppas att Storbritannien och EU kan lösa förhandlingarna på ett bra sätt. Jag hoppas på avtal som värnar frihandeln och de fria rörligheterna. Förhoppningsvis når parterna en bra förhandlingslösning.

7. I årets val är det inte något parti som vill lämna EU, hur ser du på denna politisk förändring i Sverige?

– Jag tycker det är bra. EU behövs, men det finns också anledning att se över vilka områden EU ska arbeta med. Vi behöver gränsöverskridande samarbete i kampen mot brottslighet och för miljön. Men det finns också frågor, välfärdsfrågor, arbetsmarknad och jobbpolitiken som EU inte ska driva. Det är frågor vi ska hantera i Sverige.

8. Är du orolig för att extrempartier, höger och vänster, ska få ett avgörande inflytande i EU-parlamentet?

– Det är klart jag är. Extrempartierna på båda sidor vill inte arbeta för EU. Skulle de växa kraftigt blir det svårt att få en tydlig majoritet som ska styra i parlamentet, det gynnar inte någon. Detta är ännu ett skäl för att gå och rösta, lågt valdeltagande gynnar extrempartierna.

9. Vilka frågor EU-frågor anser du vara viktigast för Kalmar län?

– Än en gång klimat- och miljöfrågorna. Jag kommer från Västervik, vi ser ju hur Östersjön har påverkats. Sedan vill jag se en satsning på ny modern kärnkraft, det är bra klimatpolitik. Och för Kalmar län är självklart jordbrukspolitiken väldigt viktig. Jordbruksnäringarna är stora här och skapar väldigt många arbetstillfällen.

Vem är

Elin Landerdahl

1. Namn: Elin Landerdahl

2. Ålder: 29 år

3. Familj: Sambo och två bonusbarn

4. Bor: Radhus i Västervik

5. Yrke: Politisk sekreterare

6. Ser på TV: inte mycket, tittar hellre på Netflix. Men 22-nyheterna missar jag sällan.

7. Senaste biobesöket: A Star Is Born

8. Hobbies: Gymnastik, inredning, träna och så gillar jag att resa.

9 Vad gör du en ledig dag?: En sovmorgon, gärna en långpromenad och en utomhuslunch med ett glas vin och sedan umgås med vänner och familj. Fast, jag håller också gärna på med något inredningsprojekt hemma.

10. Vad har du för oväntad/okänd talang?: OJ, det var svårt. Jag kan gå ned i spagat, det vet jag.

11. Plats på EU-valsedeln: 14:e

Visa mer...

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.