Elev döms för misshandel av annan elev

Kalmar Artikeln publicerades

Den 16-årige pojke som åtalades för att ha slagit en jämnårig flicka i ansiktet på en skola i Kalmar kommun döms nu för misshandel.

Händelsen inträffade i mars. Efter att pojken och flickan hamnat i konflikt om ett grupparbete rann det över för pojken. När tjejen stod i en korridor tillsammans med några vänner kom han springande mot henne och slog henne i ansiktet med knuten näve. Slaget tog så illa att flickan svimmade och började blöda från näsan och munnen.

Pojken har medgett att han slagit flickan men nekar till brott då han menar att han blivit provocerad av henne. Han har berättat att han medicinerar för koncentrationssvårigheter men att han vid tidpunkten hade tagit för låg dos och därför var lättretad.

Kalmar tingsrätt ser allvarlig på händelsen och dömer nu pojken för misshandel. Den menar att det kan ha varit möjligt att pojken blivit provocerad av flickan men att det i så fall inte var i direkt händelse till slaget. Därför påverkar det inte straffvärdet. Däremot tar tingsrätten hänsyn till pojkens låga ålder och att han kan ha haft svårt att behärska sig på grund av sina koncentrationssvårigheter. Påföljden blir 30 timmars ungdomstjänst.

Pojken ska också solidariskt med sina föräldrar betala 6 000 kronor i skadestånd till flickan.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.