Eget företag som sommarjobb

Färjestaden Artikeln publicerades
Kursledaren Jonathan Rudman flankeras av Tilda Björnheimer, David Aldentun, Jonatan Andersson och Moa Alvkäll som ska driva egna företag under sommaren.
Foto:Jörgen Ström
Kursledaren Jonathan Rudman flankeras av Tilda Björnheimer, David Aldentun, Jonatan Andersson och Moa Alvkäll som ska driva egna företag under sommaren.

Om man vill jobba men samtidigt brinner för egna intressen? Varför inte kombinera de båda sakerna och starta eget sommarföretag.

Nätverket UngDrive ger ett antal ungdomar chansen att testa på att driva eget sommarföretag. I länet erbjuds den möjligheten både i Emmaboda och på Öland.

– Man kan säga att det är en enklare version av att driva IF-företag. Tidigare hade UF egna sommarföretag men har valt att inte ha det i år – därför är detta en jättebra möjlighet att testa på entreprenörskap tidigt, säger Jonathan Rudman som är projektledare för UngDrive på Öland.

Under en vecka pågår utbildningen, sedan ska ungdomarna vara flygfärdiga och redo att driva sina företag i några veckor.

– Man kunde inte ana att det var så mycket mer än att bara sälja sina produkter, säger 16-årige David Aldetun som ska driva företaget GotADeal som ska sälja prylar via e-handel.

18-årige Jonatan Andersson har tänkt driva företaget Ölandsjakten – en så kallad Skevenger Hunt där man på olika sätt söker upp speciella platser på ön, 17-åriga Moa Alvkäll brinner för kaninhoppning och ska via Moas Kopper och Selar sälja prylar till detta och lika gamla Tilda Björnheimer ska via företaget Ultrakillerbear sälja egendesignade tryck och konst.

– Jag har över 3 000 följare på instagram så mina kanaler är via sociala medier. Många har uppmanat mig att starta eget, berättar Tilda.

I augusti kommer alla fyra deltagare samlas för en utvärdering. Då ska också ungdomarna från Emmaboda vara med.

– Huvudmålet för ungdomarna är kanske inte att tjäna pengar utan att skaffa sig erfarenhet. Några av dem kanske går vidare med UF-företag senare. De här företagarna drivs av en stor passion för sina intressen och det är kul att se, säger Jonathan Rudman.