Efter assistanskrisen – Nora kan få egen lag

Kalmar Artikeln publicerades
Nora Eklöv från Glömminge förlorade sin assistans när hon fick drömjobbet i Stockholm. Nu kan hon få en egen lag uppkallad efter sig.
Foto: Mats Holmertz
Nora Eklöv från Glömminge förlorade sin assistans när hon fick drömjobbet i Stockholm. Nu kan hon få en egen lag uppkallad efter sig.

Hon blev av med assistansen när hon flyttade till Stockholm.

Nu kan Nora Eklöv, 22 år, få en ny lag uppkallad efter sig.

Regeringen vill att alla ska få behålla assistansen när de flyttar.

Barometern har i flera artiklar berättat om funktionshindrade Nora Eklöv från Glömminge som flyttade till Stockholm när hon fick drömjobbet som generalsekreterare för Förbundet unga rörelsehindrade.

I Stockholm fick hon nej till assistans, gång på gång. Till slut tvingades hon flytta hem till föräldrarna.

Hon är inte ensam. Kritiken har varit massiv efter att regeringen 2015 gav försäkringskassan i uppdrag att kapa kostnaderna för personlig assistans.

I mars fick Nora Eklöv tillsammans med Barometern träffa ansvariga ministern Lena Hallengren. Och nu lovar ministern förändringar.

Socialdemokraterna kan tänka sig att ge staten mer ansvar för assistans. Andning och sondmatning måste klassas som grundläggande behov när en ny lag ska tas fram efter valet. Och S vill se en blocköverskridande överenskommelse om LSS.

– Det vi möter och ser och får ta del av är inte värdigt. Våra besked är att LSS är en rättighetslagstiftning och att en kommun inte får neka LSS-insatser för att de inte har råd, säger Hallengren till TT.

Dessutom vill Lena Hallengren införa en lex Nora – uppkallad efter Nora Eklöv. Den ska ge personer med assistans rätt att ta med sig den när de flyttar till en annan kommun.

Nora Eklöv är glad över beskedet.

– Det är bra att man tar situationen på allvar. Det känns som att min kamp kan ha gett resultat, säger Nora Eklöv.

Är detta lösningen på assistanskrisen?

– Nej, det finns mycket kvar. Barn har blivit av med assistansen och deras föräldrar kan inte jobba längre. Men det är ett steg på rätt väg. Vi är många som hjälpts åt, funktionshinderrörelsen har fått det att börja hända saker, säger Nora Eklöv.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.