Dyrt få vård för långtidssjuka

Kalmar Artikeln publicerades

Efter att Maita Johansson genomgått en magoperation blev hon inlagd i tre månader. Först i Linköping, sedan i Kalmar. Men att ligga på sjukhus kostar.
Det är dubbelt så dyrt i Kalmar som i Linköping.

100 kronor dygnet tar landstinget i Kalmar län i betalt för den som blivit inlagd på sjukhus för vård. Det finns inga pensionärs­rabatter och avgiften omfattas inte heller av högkostnadsskyddet. Först trodde Maita Johansson, 71 år, inte sina ögon när hon såg vad Kalmar läns landsting ville ha betalt för att ha haft henne inlagd under två månader – 6?000 kronor. Räkningen från Linköping, där den 14 timmar långa operationen genomfördes, var däremot betydligt modestare – 850 kronor för 17 dygn, det vill säga halva priset.
–?Jag ringde upp landstinget och frågade om det verkligen var riktigt att de skulle ha så mycket betalt. Högkostnadsskyddet gäller inte och ingen pensionärsrabatt har de heller. Det enda de erbjöd mig var en avbetalningsplan. Men det handlar inte om det. Jag tycker det är för jäkligt att vi pensionärer först ska betala en extra skatt och så ska man råka ut för detta. Och hur kan de i Linköping ha pensionärsrabatt med så många patienter och nöja sig med 50 kronor och inte Kalmar? säger Maita Johansson.
Som en konsekvens av operationen måste Maita Johansson ha stomipåsar resten av livet.
Påsarna omfattas till skillnad från vistelsen av högkostnadsskyddet, men det handlar ändå om tusen­lappar.
–?Jag bli så förbannad att ingen gör något åt sådant här. De som låg på min avdelning, och jag hann träffa många eftersom jag var där så länge, hade det svårt med avgifterna. Men de orkar inte säga ifrån. Det är äldre cancerpatienter och det är inte så lätt att klara ut kostnaderna om man är ensam. För mig går det bra, vi är två, men även om vistelseavgiften är för mat så har man fortfarande hyran, el, telefon och tv-avgift och kanske lite annat som man inte bara kan sluta betala. Jag tycker att man plockar pengar av pensionärerna. Det är lika bra att de ger oss mat­kuponger i?stället för pension snart som de håller på.
Fast hon inte var riktigt färdigbehandlad kom sjuk­huset och Maita överens om att hon skulle få åka hem och hon är tillbaka i villan med maken och de två älskade hundarna Emmy och Emma sedan två veckor. En sjuksköterska kommer och hjälper till att sätta dropp. Med dropp fungerar vardagen ganska bra och sitt glada humör har hon välbehållet genom svårigheterna.
–?Och vården som jag har fått är jag väldigt nöjd med. Men jag tycker att man kan införa ett högkostnadsskydd även för inläggning eller en pensionärsrabatt.
För några år sedan höjdes avgiften från 80 kronor till 100. Höjningen gjordes efter att staten ändrade regelverket så att landstingen kunde ta bättre betalt. En del landsting valde ändå att lägga sig under max – men inte Kalmar.