Dunk i ryggen inte rätt vid hjärtstopp

Kalmar Artikeln publicerades
Sjuksköterskorna Nona Berg och Therése Johansson visar hur man gör hjärtkompressioner.
Foto:Johanna Eriksson
Sjuksköterskorna Nona Berg och Therése Johansson visar hur man gör hjärtkompressioner.

Det fyraåriga barnet som vaknade upp efter att ha legat på botten i Äventyrsbadets bassäng hade väldig tur.

Det menar sjuksköterskan Thérese Johansson. Hon vet hur man räddar liv vid hjärtstillestånd. Till vardags jobbar hon på hjärtintensiven på länssjukhuset i Kalmar och har hand om all HLR-utbildning för hela sjukhuset, både gällande barn och vuxna.

Hon har också startat den ideella föreningen Hjärtsäkra Kalmar, som bland annat satt upp hjärtstartarna på Stortorget och Larmtorget.

– Kvinnan som hjälpte barnet gjorde vad hon trodde var rätt. Det var tur att barnet kom i gång. Men hade barnets hjärta stannat då det låg i vattnet, så hade det inte hjälpt att dunka barnet i ryggen, säger Thérese Johansson.

Hon tror att barnets hjärta fortfarande slog, trots att flickan inte andades. När vattnet kom upp vid ryggdunkningen, kom andningen igång.

– Det går inte att få i gång ett hjärta som stannat så enkelt. Det krävs ordentliga kompressioner. Det kvinnan gjorde ska egentligen bara användas om något fastnat i luftstrupen, förklarar Thérese Johansson.

Fem inblås, 30 kompressioner, två inblås, 30 kompressioner. Så är rutinen vid drunkning.

Hon förklarar att om lungorna är fyllda med vatten vid drunkningstillbud, rinner det ut tillsammans med luften som kommer ut efter att man gjort inblåsning.

Fakta

HLR-räddning

Vid drunkningstillbud gäller

5 inblåsningar

30 kompressioner över bröstkorgen

2 inblåsningar

30 kompressioner

2 inblåsningar

och så vidare, tills hjärtat kommer i gång eller ambulans eller hjärtstartare finns.

Visa mer...