Drömmen som gick i uppfyllelse

ROCKNEBY Artikeln publicerades
Anette Gillman och Anna Carlsson tog över kafeet i november.
Foto:Suvad Mrkonjic
Anette Gillman och Anna Carlsson tog över kafeet i november.

Systrarna Anette Gillman och Anna Carlsson fick i november en dröm uppfylld att en dag få äga ett kafé. Fik och butik i Rockneby har funnits i åtta år och systrarna är de tredje ägarna.

Det var flera personer som var intresserade av att ta över det lilla kaféet vid Ryssby kyrka i Rockneby. Till slut såldes det dock till två systrar som tycktes ha en bra inställning och ett brinnande intresse för att bedriva kaféet. Vinter- och sommarsäsongen har varierat mycket i såväl meny som besökare.

– Under sommaren är det många turister som kommer hit. Det är mycket folk på motorcykel eller folk som kommer ner-cabbat, säger Anette Gillman.

Vad systrarna försöker att satsa på året om är göra så mycket hemlagat som möjligt. Det ska vara riktigt smör, lokala ägg och nyplockade blåbär från den småländska skogen. Sedan de tog över verksamheten i Rockneby har de även försökt satsa mer på närproducerat i sitt butikssortiment.

– Vi har faktiskt valt bort Öland och satsar i stället på råvaror främst från norra Småland som Kristdala och Timmernabben, säger Anna Carlsson.

Systrarna gör bland annat knäckebröd, senap och marmelad som de säljer i butiken. De hinner inte alltid med allt de skulle vilja och inser att de måste begränsa sig då de får flera olika förfrågningar om allt från smörgåstårtor till catering. Just nu är det bara de två som arbetar med kaféet men om de skulle behöva förstärkning har de sin mamma som även ställer upp och hjälper sina döttrar i verksamheten.

– I vår familj tar vi hjälp av varandra när det krisar, säger Anna Carlsson.

Originellt för just det här kaféet är även att det förutom en butik, även finns ett så kallat Stickcafé varje torsdag. Här brukar det dyka upp mellan sex till tolv personer i blandade åldrar.

Inredningen på kaféet beskriver systrarna själva som charmig och mysig.

– Det ska kännas att man är på landet, tycker Anna Carlsson.

Interiören består av omaka stolar, ett flertal loppisfynd och en hel del gåvor från folk i byn. Vad som lockar folk till just deras kafé har de sina aningar om.

– Man vill inte ha den där mackan från macken, man vill hellre ha något hemlagat, säger Anette Gillman.

Fakta

Fler kaféer i urval

Nilssons konditori, Oskarshamn

Tre århundraden, Berga

Holmgrens konditori, Kalmar

Sandbergs konditori, Nybro

Fenix konditori, Emmaboda

Strandnära Ekokafé, Mörbylånga

Mormors stenugnsbageri, Stora Rör

Café Haget, Byxelkrok

Visa mer...