Dottern: "Viktigt att sanningen kommer fram"

Kalmar Artikeln publicerades

Barometern-OT direktrapporterade från femte rättegångsdagen rörande mordet på Abbas Rezai.

Rättegången slut för veckan. Återupptas på måndag nästa vecka.

11.15

Dottern, idag en ung och betydligt starkare kvinna än tidigare, svarade tydligt och utförligt på de många frågor hon fick under förhöret. Allt i syfte, enligt henne själv, att sanningen ska komma fram. Förhöret med dottern ha nu avslutats.

10.51

Dotterns berättelse idag är betydligt mer detaljrik och utförlig än vid förra rättegången. Hennes förklaring till detta är att hon då var rädd och har mognat.
- Jag är inte ute efter att sätta dit någon. Det viktigaste är att sanningen kommer fram. Inte minst för Abbas mammas skull.

10.26

Dottern gifte sig 2008 utan föräldrarnas tillåtelse. Enligt uppgift ska hon numera vara skild.

10.06

Hovrätten tar en paus i förhandlingen.

09.54

Åkte under tystnad. Yngste sonen frågade vad som hänt med mammans hand och hon sa att hon bränt sig. Framme i Danmark sökte vi upp släktingar. Fick där höra att Abbas var död, men inte vem som mördat honom.

Familjen funderade på att åka utomlands men ändrade sig sedan en spådam sagt att det var riskfritt att åka tillbaka. Pappan och kusinen kom fram till att äldste sonen skulle ta på sig brottet.

09.46

Dottern fördes tillbaka till lägenheten där hon somnade. Väcktes på morgonen och satte sig en stund senare i bilen och åkte iväg. Utan Abba.

09.31

Inget lyckligt återseende. Mamman avvisande och ledsen. Ville inte hälsa och prata med Abbas. Dottern kände olust och var rädd. Vid ankomsten till Högsby skildes det unga paret åt och fördes till olika lägenheter. Tjänstemännen från socialen lämnade platsen.
- Pappa skällde ut mig och sa att jag dragit skam över familjen och kallade mig hora. Efter ett tag kom mamma och gav mig saft. Drack och blev yr. Smakade lite konstigt men tänkte inte så mycket på det.
- Gick och la mig på golvet och somnade direkt. Vaknade av skrik. Sprang tillsammans med lillebror till andra lägenheten och ringde på. Mamma öppnade men stängde direkt. Hann se flera personer och något som liknade bråk.

09.17

Innan det åkte till Högsby köpte det unga paret ringar.

09.13

Sedan kom det sig att mamma och storebrodern kom till Skellefteå. Hon höll sig dock undan och de träffades aldrig. Dottern hade fått höra att en släkting skulle komma till Skellefteå och döda Abbas. Hon ringde då mamman som uppgav att det inte fanns några sådana planer.
- Hon uppmanade oss i stället att komma till Högsby för att gifta oss. Vi var väldigt rädda, mamma lät falsk men när jag fick veta att socialen skulle vara med vid mötet bestämde vi oss för att åka.

09.07

Lärde känna Abbas genom en vän. Började med att mejla varandra trots att jag inte fick använda dator. Gick runt det genom att mejla från skolan. Snabbt utvecklades kontakterna till kärlek. En dag fick pappa veta att jag hade kontakt med en kille. Pappa blev arg och jag blev rädd för att han skulle döda mig. Rymde därför till Abbas i Skellefteå. Mamma kontaktade mig och uppmanade mig att komma tillbaka.

All kontakt skedde genom mamman. Pappan ville inte prata med henne.

08.59

Dottern: Jag fick inte träffa pojkar. Om jag skaffade pojkvän skulle det vara en skam för familjen.

08.58

Pappan kontrollerande. Vid ett tillfälle blev han så upprörd att han uppmanade storebrodern att hämta en kniv och döda systern.

08.54

Alla barn i familjen blev slagna av både mamman och pappan.

08.48

Dottern om tiden i Högsby.
- Vi var hårt hållna. Fick inte vara ute och träffa kompisar. Om vi inte kom hem direkt från skolan blev vi utfrågade. När jag gjort något fel hände att pappa uppmanade mina bröder att slå mig.
- Vågade aldrig fråga om jag fick ta av mig slöjan. Inte tillåtet att använda smink. Tillbringade mesta fritiden i hemmet. Fick inte titta på TV eller tidvis lyssna på musik.

08.38

Som nära släkting behöver dottern inte vittna, men hon vill berätta vad hon vet.

08.37

Dag 5. Nu direkt på morgonen ska dottern i familjen höras inför hovrätten.

Rättegången dag 5: I dag torsdag fortsätter rättegången om hedersmordet 2005 på Abbas Rezai i Högsby.

16.06

Rättegången avslutad. Återupptas i morgon med förhör av dottern.

15.59

Uppspelningen av videoförhöret har avslutats. Pojken får nu tillfälle att kommentera det domstolen just fått se:
- Det känns för j-t att se förhöret. Jag vidhåller att det jag sa till polisen hade jag lärt mig av min syster. Jag vet att mina föräldrar är oskyldiga.

15.46

I videoförhöret hävdar pojken att det var pappan och storebrodern som dödade Abbas Rezai. Uppger vidare att han såg att mamman blev brännskadad under kvällen. Om detta stämmer kan hon ha bränt sig på den heta olja som Abbas skållades med.

15.11

I polisförhöret säger pojken att det var pappan som planerade mordet på Abbas Rezai. Han uppger inför polisen att han såg pappa slå Abbas med ett basebollträ. I ett skede av händelsen ska pappan också tillsammans med den tidigare dömde storebrodern dragit in Abbas i lägenheten, enligt pojken som var tio år gammal vid tidpunkten då händelsen ägde rum.

15.04

På fråga om yngste sonens känslor för föräldrarna idag säger han att de är oskyldiga och att han inte känner något för sin bror. Vid polisförhör så sent som i maj lämnade pojken helt andra uppgifter. Eftersom han inför hovrätten tagit tillbaka allt väljer åklagaren att inför domstolen spela upp det 55 minuter filmade polisförhöret.

14.31

Vid mordet på Abbas Rezai var yngste sonen i familjen tio år. Trots att han inte behöver eller är tvungen väljer han att vittna i målet där hans föräldrar står åtalade för mord. Blev glad när systern kom, men minns inte att han träffade Abbas. Ganska snart efter hennes ankomst somnade han. Flera år efter händelsen har han därför svårt att svara på alla frågor från åklagaren.

När han beskriver familjeförhållandena uppger han att det aldrig förekom våld och att han hade stor frihet. Ska enligt pojken varit systern som lärt honom vad han skulle säga till polisen och vittna om. I förvaltningsrätten uppgav han att pappan dödade Abbas. Denna uppgift står han inte längre fast vid utan hävdar att han ljög.

Rättegången dag 4: I dag torsdag fortsätter rättegången om hedersmordet 2005 på Abbas Rezai i Högsby.

16.43

Den tredje dagen av rättegången är avslutad. Nu har alla de tre åtalade hörts inför hovrätten. De närmaste dagarna kommer en lång rad av vittnen att framträda inför domstolen. Följ den vidare rapporteringen i Barometern/OT.

16.04

Enligt psykologen har sonen inte sagt något om att han själv medverkade vid mordet. Anledningen till att han erkände sig skyldig var hård social press.

- Under våra samtal anklagade han sig själv för att inte ha sagt sanningen, säger psykologen.

15.44

Psykologen: Sonen mådde dåligt men ville inte prata om mordet i början. Lossnade senare. Var förtvivlad och rädd. Sökte stöd och råd för vad skulle göra. Berättade att han hade ljugit och inte begått brottet. Ville berätta sanningen, att det var föräldrarna som var skyldiga eller medskyldiga.

15.33

Förhöret med pappan är slut. Nu väntar förhör med sonens psykolog för vilken han berättade om att det var föräldrarna som utförde mordet.

15.08

Advokat Massi Fritz frågar ut pappan:
Förtjänade Abbas att dö?
- Nej

Varför stoppade du då inte bråket?
- Jag var rädd för mitt eget liv.

På vilket sätt?
- Det fanns en möjlighet att kniven skulle vändas mot mig.

14.08

Pappan: Jag gick på toa. Hörde därifrån oväsen. Gick ut och fick se min son och Abbas bråka. Min fru försökte gå mellan. Min son hade en kniv i handen och högg mot Abbas bröst.

13.45

Pappan: Jag gick på toa. Hörde därifrån oväsen. Gick ut och fick se min son och Abbas bråka. Min fru försökte gå mellan. Min son hade en kniv i handen och högg mot Abbas bröst.

13.39

Pappan: Jag ville inte att Abbas skulle komma till Högsby. Min son var arg och jag var rädd att han kunde döda honom.

13.27

Förhöret med den mordmisstänkte pappan inleds.

13.25

Förhandlingen återupptas. Ordföranden inleder med att konstatera att den tidsplan som finns inte kommer att hålla. Han uppmanar advokaterna att inte återupprepa redan ställda frågor gång på gång.

12.19

Förhöret med mamman är slut. Hon står fullt och fast kvar vid de uppgifter som hon lämnat vid tidigare rättegångar. Kort sagt, hon hävdar att hon inte har något som helst att göra med mordet. Nu blir det paus. Rättegången fortsätter kl 13.20

12.04

Fråga till mamman:
Hur känner du inför din son idag:
- Ingenting. Han är min son.

11.45

Frågor från advokat Wirell till mamman:
Vem dödade Abbas?
- Jag vet inte.

Medverkade du i mordet?
- Nej!

11.28

Enligt mamman var det inget vanhedrande med att dottern rymde från familjen och inledde en utomäktenskaplig relation. Pappan har tidigare haft en annan uppfattning och beskrivit det som att dottern varit en diamant men blivit en rostig järnbit.

"Förhören med de inblandade har varit långa. Det tidsschema som finns är redan på väg att spricka. Hovrätten lär bli tvungen att använda någon eller några av de extradagar som finns avsatta i nästa vecka."

10.37

De brännskador mamman hade och som polisen tror orsakats av het olja hävdar hon att hon fick i samband med bakning.

10.33

Mamman vidhåller att hon såg sonen höja armen mot Abbas. Däremot säger hon nu, till skillnad mot tidigare, att hon inte såg någon kniv. Uppger vidare att hon försökte gå mellan de bråkande.

09.59

Mamman hävdar att hon inte hade några synpunkter på att dottern var tillsammans med Abbas.

09.57

Åklagaren förhör mamman. Framhåller att det är ett bra tillfälle att inför hovrätten berätta om sådant som tidigare inte framkommit. Mamman hävdar att hon inte vet mer och att hon då mordet inträffade hade tagit sömntabletter.

09.48

I mammans version var hon över huvud taget inte inne i den lägenhet där Abbas Rezai mördades. Hävdar att hon först i efterhand fick veta att han var död och att familjen då valde att söka upp polisen.

09.43

Mamman uppger att hon gick in med dottern i en lägenhet och männen in i en annan. Hörde oväsen och gick iväg för att se vad det var. Såg sonen med kniv.

09.36

Mamman berättar om när dottern försvann. Trodde hon blivit kidnappad. Ringde polisen. Fick senare veta att hon mådde bra och var med Abbas. Bjöd ner de unga till Högsby och hämtade dem på flygplatsen i Kalmar.

09.20

Rättegången fortsätter med förhör av mamman.

09.04

Förhöret med sonen är slut. Rätten tar paus.

08.59

Sonen får en rak fråga, vem dödade Abbas?
- Pappa

Hjälpte du till?
- Nej.

08.55

Advokat Wirell vill veta vad sonen tycker om sina föräldrar idag. Han har svårt att svara. Konstaterar att det kommer att kräva mycket bearbetning för att kunna förlåta.

08.47

Tredje dagens förhandlingar har inletts. De åtalade föräldrarnas försvarare förhör sonen. Många kontrollfrågor ställs om vad han tidigare sagt under rättegången. Svaren kommer snabbt och han verkar inte speciellt pressad.

Rättegången dag 3: I dag onsdag fortsätter rättegången om hedersmordet 2005 på Abbas Rezai i Högsby.

16.05

En lång dag börjar närma sig sitt slut. Under flera timmar har sonen gett sin version och svarat på frågor om mordet på Abbas Rezai. Utan att tveka har han pekat ut pappan som den som utförde dådet med hjälp av sin hustru. Sin egen roll framställer han som passiv, utan möjlighet att ingripa eller stoppa det fruktansvärda som hände framför hans ögon. Under onsdagen kommer de mordåtalade föräldrarna att höras inför hovrätten.

15.30

Målsägandebiträdet Elisabeth Fritz pressar sonen om varför han inte försökte stoppa våldet, fly från platsen eller ropa på hjälp. Han har inte något direkt svar. Hävdar att han inte hade något val och var van att lyda sina föräldrar för att inte få stryk.

14.56

Åklagarens utfrågning av sonen är slut.

14:39

Sonen hävdar att han inte på något sätt deltog i det brutala överfallet som slutade med mord. På den punkten har åklagaren en annan uppfattning.

14.32

Abbas försökte förgäves komma undan, fortsätter sonen. I något skede knackade det på dörren. Utanför var dottern och den yngste sonen. Mamman gick omedelbart iväg med dem. Kvar på golvet låg den livlöse Abbas.

14.26

Sonen: Pappa uppmanade mig att ta kniven och hugga Abbas. Jag vägrade och då tog han själv kniven och började hugga. Först i ryggen och sedan över andra delar av kroppen. Mamma hjälpte till genom att trycka ner Abbas.

14.20

Av slagen faller Abbas ner mot golvet. Enligt sonen höll pappan järnröret med bägge händerna och slog med full kraft. "Det lät så obehagligt".

14.17

Det första slaget följdes av många fler. Efter en stund gick basebollträet av. Pappan tog då fram ett stålrör och fortsatte misshandeln.

14.15

Den unge berättar lugnt och detaljrikt om det vidare händelseförloppet. Om hur Abbas sprang mot dörren. "Stoppa honom", skrek pappan och följde efter. När mamman fick tag i Abbas kavaj utdelade pappan det första slaget med basebollträet.

14.08

Åklagaren ställer frågor till sonen som än en gång får berätta om mordet. Sonen håller fast vid att mamman kom in i rummet och kastade den heta oljan mot offrets ansikte. Strax innan hade pappan börjat utdela hot. "Jag kan döda dig och din familj". Sonen uppger att han då på allvar började känna obehag.

13.15

Enligt sonen präglades uppväxten av våld.

13.09

Förhöret med sonen fortsätter. Han beskriver en familj där föräldrarna bestämde allt, från hur de skulle klä sig till vem de umgicks med.

12.03

Sonen: Det var under samtal med psykolog som jag insåg att jag blivit utnyttjad och matad med lögner. Känt mig som ett djur utan rättigheter. Rätten tar nu lunchpaus.

11.29

På vägen till polisen i Oskarshamn repeterades den historia som låg till grund för de tidigare fällande domarna mot sonen.

11.27

Sonen säger att han kände sig tvungen att ta på sig mordet. Instruerades av föräldrarna och en släkting vad han skulle säga till polisen.

11.20

Familjen tog sig tlll Köpenhamn. Övervägde att flyga till annat land men det fanns ingen passande flight.

11.10

Efter mordet satte sig familjen i bilen och åkte iväg med sonen bakom ratten.

11.02

Sonen: pappa uppmanade mig att kolla om Abbas levde. Jag gick fram. Kunde inte titta. Det var så hemskt, overkligt.

10.59

Sonen berättar hur mamma höll fast Abbas medan pappan slog honom med ett basebollträ. Abbas föll ner på knä. Sonen uppmanades att ge pappan kniven. Han tvekade. "jag kan inte". Slet åt sig kniven och började hugga.

10.55

Sonen: Abbas såg bekymrad ut. Förklarade att han tyckte om dottern. Darrig i rösten. Pappan började hota. Jag kände olust. Såg mamman komma och kastade oljan mot Abbas, som sprang mot dörren. Sonen börjar gråta vid minnena av det han upplevt.

10:48

Sonen: Abbas var trevlig. Satte oss i soffan. Pappan på en stol och började ställa frågor till Abbas om hans släkt.

10.40

Enligt sonen var det pappan som uppmanade honom att fotografera sig tillsammans med kniven.

10.22

Rätten meddelar att föräldrarna inte får vara kvar i salen. Det innebär att de får lyssna till förhöret med sonen via högtalare i en annan del av domstolsbyggnaden.

10.17

Sonen begär att föräldrarna inte ska finnas i salen när han berättar sin version om mordet. Försvaret motsätter sig och rätten tar enskild överläggning.

09.45

Det var mamman som kastade oljan mot Abbas och pappan som knivhögg honom, hävdar sonen.

09.16

Sonen pekar ut föräldrarna av en enda anledning, att han ska få stanna i Sverige, säger Möllersten och avfärdar sonens uppgifter som lögner.

09.05

Pappans försvarare, advokat Claes Möllersten, menar att åklagarsidan överdriver familjens hederstänkande. "Han behandlade sina barn väl".

08:59

Sonens utpekande kan få konsekvenser för honom själv på sikt, menar Fritz.

08:53

Det var frågan om ett grymt hänsynslöst hedersmord där offret skulle lida, menar advokat Fritz.

08.49

Andra rättegångsdagen har inletts. Advokat Elisabeth Fritz, som företräder offrets mamma, slår fast att brottet var ett tydligt exempel på hedersmord.

Rättegången dag 2: I dag tisdag fortsätter hovrättsrättegången i Kalmar tingsrätt om hedersmordet 2005 på Abbas Rezai i Högsby. Barometerns polisreporter Peter Karlsson fortsätter att direktrapportera här på Barometern.se

16.48

Rättegången har avslutats för dagen. Förhandlingen fortsätter i morgon, tisdag. Läs en mer utförlig rapport från första rättegångsdagen i morgondagens Barometern/OT.

16.33

Åklagaren presenterar nya uppgifter från polisen. Dessa visar bland annat att Abbas Rezai kan ha blivit fasthållen då het olja kastades mot hans ansikte.

15.40

Åklagaren fortsätter sin genomgång. Närmast väntar bland annat en genomgång av obduktionsprotokollet.

15.25

Rättegången fortsätter.

15.10

Den långa genomgången av förundersökningsprotokollet fortsätter efter en paus som just inletts.

14.27

"Rättegången hittills är mer eller mindre identisk med de tidigare. Sakligt och korrekt går åklagaren igenom den tekniska bevisningen. Bilder på den döde Abbas visas och hans skador. Bilder som tydligt visar vilket besinningslöst våld den unge mannen utsattes för av en enda anledning. Han blev kär i "fel" flicka."

13.54

"Åklagaren visar bilder från mordlägenheten. På en av bilderna ses den döde Abbas Rezai liggande under en hatthylla. Den åtalade mannen tittar nästan skyggt mot projektorduken. Hans hustru håller handen mot tinningen och ser ner mot bordet framför sig."

13.45

"Den mordåtalade kvinnan i familjen uppger att hon inte förstår vad sin tolk säger och vill ha honom utbytt mot en iransk. Begäran avslogs omedelbart av rättens ordförande".

13.36

"Rättegången fortsätter. Åklagaren inleder sin genomgång av de tekniska undersökningarna av mordplatsen. Detta lär ta en stor del av eftermiddagen", skriver Peter Karlsson.

12.30

Rättegången tar lunchpaus och återupptas klockan 13.30.

12.26

"Efter mordet åkte hela familjen i väg i bil mitt i natten. Färden gick först till Göteborg, därefter till Malmö. Under resan ska pappan flera gånger ha gett uttryck för att även den 16-åriga dottern borde dödas, eller åtminstone dumpas längs vägen. Men detta ska hennes storebror, som körde bilen, ha motsatt sig.

Familjen tog tåget till Danmark och övervägde först att resa vidare från Kastrup, men besökte i stället släktingar i Danmark. Under vistelsen där ska man, enligt åklagaren, ha kommit överens om att den då 17-årige sonen skulle ta på sig dådet. Sedan återvände familjen till Sverige och anmälde sig hos polisen i Oskarshamn", skriver TT.

12.13

"När föräldrarna fick reda på var dottern fanns ska båda flera gånger ha hotat med att döda såväl dottern som pojkvännen. Men så småningom bytte föräldrarna taktik, menade åklagaren, Mamman lovade att de båda unga skulle få gifta sig och uppmanade dem att köpa förlovningsringar, vilket de också gjorde. På så sätt lockades flickan och 20-åringen att tillsammans återvända till Högsby", skriver TT.

12.10

"Det är en otäck berättelse med synnerligen otäcka inslag. Om hur Abbas Rezai bränns med kokande olja, blir slagen med påkar för att slutligen huggas med en stor kniv", rapporterar Peter Karlsson.

12:07
"Vice chefsåklagare Kerstin Eriksson inledde sin sakframställan med att skildra förhållandena i den konservativa, shiamuslimska familjen. Hon berättade att alla barnen ska ha haft en mycket begränsad rörelsefrihet och blivit utsatta för fysiska bestraffningar av pappan", skriver TT.

12.00

"Under förmiddagen kommer åklagarsidan att hålla sin sakframställan. Redogör för bakgrunden och vad som ledde fram till det brutala mordet. Åklagare Kerstin Eriksson betonar tydligt att brottet grundades på familjens hedersbegrepp. När dottern inledde den förbjudna relationen med Abbas Rezai riskerade den att förlora i aktning. Enda möjligheten att förhindra detta var att döda hennes pojkvän", rapporterar Peter Karlsson

11:52
"Tingsrätten i Kalmar, där hovrättsförhandlingarna hålls, tillämpar strikt säkerhet med anledning av målet. Alla besökare till domstolen visiteras av polis och får passera larmbågar", skriver TT.

11:40
"Rättegången är inledd. Stort mediauppbåd. Åklagaren anser alla tre ska dömas för mordet, mamman, pappan och sonen. Genom sina försvarare lät samtliga under rättegångens inledning meddela att de nekar till anklagelserna", skriver Barometerns polisreporter Peter Karlsson.