Dömd sexbrottsling pekas ut i flygblad

Kalmar Artikeln publicerades

Den främlingsfientliga organisationen Svenskarnas parti genomförde under helgen en aktion i en ort norr om Kalmar. I flygblad varnas invånarna för en tidigare dömd pedofil.

För snart en månad sedan kunde Barometern berätta om den oro som många invånare känner över att mannen som vid två tillfällen fällts för sexualbrott mot barn bosatt sig i det lilla samhället.
Eftersom mannen avtjänat sina straff är mannen fri att bosätta sig vart som helst utan att myndigheterna, till exempel polisen, kan göra något.
Däremot har Svenskarnas parti agerat. I lördags spred representanter för organisationen ett stort antal flygblad med rubriken "Varning för pedofilen" i bygden. På lapparna namngavs den dömde sexualbrottslingen.
– Pedofiler är oerhört ofta återfallsförbrytare och när en sådan här allvarlig brottsling släpps ut gång på gång är det minsta vi kan göra att informera de boende i närheten för att minska risken för att fler utsätts, säger en av aktivisterna som deltog i flygbladsutdelningen i ett pressmeddelande.
Inom Kalmarpolisen känner man till aktionen men några åtgärder är i dagsläget inte aktuella.
Något uppenbart brott har inte begåtts. Men om den utpekade känner sig kränkt och gör en polisanmälan kommer en utredning att inledas avseende förtalsbrott.
– Anmälan måste dock komma från den utpekade personligen, säger Ulf Karlsson, informationschef vid Kalmarpolisen.
Den organisation som låg bakom flygbladsutdelningen, Svenskarnas parti, bildades för drygt ett år sedan. Enligt partiprogrammet är dess målsättning att arbeta för en "total avveckling av mångkulturen" i Sverige.