Morddömd rymde från permission

Kalmar Artikeln publicerades
Det var vid 14-tiden på onsdagen som den morddömde mannen rymde under sin tillsynspermission.
Det var vid 14-tiden på onsdagen som den morddömde mannen rymde under sin tillsynspermission.

En morddömd rymde från sin tillsynspermission i Kalmar på onsdagen.

– Rikslarm är utfärdat, säger Stephan Söderholm på polisen.

En 32-årig man som är dömd för mord rymde från en bevakad permission i Kalmar vid 14-tiden på onsdagen, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

Vid rymningstillfället befann sig mannen, som är intagen på anstalten i Kalmar, på en så kallad tillsynspermission i stadsparken i Kalmar. Enligt uppgifter till Aftonbladet är han dömd för ett mord i Malmö 2011.

– Han befinner sig i stadsparken i Kalmar tillsammans med sin familj och en kriminalvårdare när han springer från platsen, säger Stephan Söderholm, presstalesperson på polisens ledningscentral i Malmö.

Några minuter senare larmade kriminalvårdaren polisen som snabbt var på plats – men utan att hitta rymlingen.

– Rikslarm är utfärdat och han är efterlyst, säger Stephan Söderholm.

Ingen person kom till skada i samband med rymningen.

Hur jobbar polisen vidare med ärendet?

– Vi har avdelat personal som hanterar just detta ärendet, så vi följer upp en del kunskap som finns i ärendet och så vidare, säger Stephan Söderholm.

I och med det inträffade har Kriminalvården gått upp i nationell stab och påbörjat en utredning av händelsen.

– Vi ser allvarligt på det inträffade. Inför alla permissioner görs en riskbedömning. Det är väldigt ovanligt att vi bedömer riskerna fel, säger Niklas Bellström, ställföreträdande säkerhetsdirektör på Kriminalvården, i ett pressuttalande.

Kriminalvården samverkar med polisen, och hänvisar till dem när det gäller bedömningen om huruvida klienten är farlig för allmänheten eller inte.

– Nej, han är inte farlig för allmänheten och han är förmodligen inte kvar i Kalmar heller kanske, säger Stephan Söderholm.

Enligt TT är det andra gången i sommar som en morddömd man tar till flykten. Den 12 juli rymde en 25-årig man från en fångtransport i Laxå. 25-åringen har ännu inte fångats in och en utredning om tjänstefel pågår.

Vet du mer? Hör gärna av dig till oss på webb@barometern.se eller telefonnummer 0480–592 44.