22-åring dömdes för cykelkastning - frias i hovrätten

Kalmar Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Den 22-åring som i december dömdes för en lång rad brott överklagade två saker i sin dom. Nu frias han från en misshandel och en grov stöld ändras till stöld av normalgraden. Hovrätten har också beslutat att han inte ska dömas till fängelse.

Det var i oktober som mannen blev misstänkt för att ha kastat en cykel på en frisör som inte ville ge honom en klipptid tillräckligt snabbt. Han ska också ha slagit frisören i ansiktet med knuten näve. 22-åringen har hävdat att han gav frisören en lavett i självförsvar och sedan blev attackerad med kniv. När han backade undan från kniven ska han ha backat in i ett cykelställ, vilket kan förklara det ljud av en cykel som ramlade som ett vittne har berättat om. Det gör att hovrätten menar att det inte går att utesluta att 22-åringens version stämmer.

Mannen dömdes i tingsrätten också för grov stöld efter att ha bosatt sig i en husvagn och tagit en mängd matvaror. Hovrätten menar dock att det rör sig om stöld av normalgraden eftersom mannen kan ha bosatt sig i husvagnen för att undkomma kyla då han var hemlös. ”Vid bedömningen av den kränkning intrånget inneburit för (husvagnens ägare, reds anm.) ska i mildrande riktning beaktas också i någon mån den ursäktande lapp (22-åringen, reds anm) lämnade i husvagnen” skriver hovrätten i domen.

Tingsrätten dömde mannen till ett år och fyra månaders fängelse för den grova stölden, misshandeln och en lång rad andra brott. Bland annat misshandlade han sin pappa och hotade akutpersonal efter att han hade blivit knivskuren. Hovrätten ändrar fängelsedomen till skyddstillsyn med särskilda föreskrifter med bedömningen att det kan ge ett sådant stöd att han avhåller sig från fortsatt brottslighet. Hovrätten var oenig i sin dom.