”Det blir bara en grå massa”

KALMAR Artikeln publicerades
Gunnar Thorbert, Öppen kyrka, Gabriella Thorbert, Öppen kyrka, Dag Sandahl, Frimodig kyrka, Eric Westroth Sverigedemokraterna, Marita Bengtsson, Miljöpartister i Svenska kyrkan, Victor Ramström, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Annika Stacke, Vägen, Bertil Olsson, Kristdemokrater i Svenska kyrkan, Catarina Gustavsson, Vänstern i Svenska kyrkan, Monica Johansson, Vänstern i Svenska kyrkan, Helena Elmqvist, Sverigedemokraterna, Veine Backenius, Centern, Björn W. Stålne, Borgerligt alternativ och Sven Astevall, Vägen kandiderar till stiftsfullmäktige. 2 bilder
Foto:Johanna Eriksson
Gunnar Thorbert, Öppen kyrka, Gabriella Thorbert, Öppen kyrka, Dag Sandahl, Frimodig kyrka, Eric Westroth Sverigedemokraterna, Marita Bengtsson, Miljöpartister i Svenska kyrkan, Victor Ramström, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Annika Stacke, Vägen, Bertil Olsson, Kristdemokrater i Svenska kyrkan, Catarina Gustavsson, Vänstern i Svenska kyrkan, Monica Johansson, Vänstern i Svenska kyrkan, Helena Elmqvist, Sverigedemokraterna, Veine Backenius, Centern, Björn W. Stålne, Borgerligt alternativ och Sven Astevall, Vägen kandiderar till stiftsfullmäktige.

”Kyrkan ska vara i centrum”, ”Vi vill satsa på ungdomar och äldre”, ”Vi vill ha en välkomnande kyrka”.

När de elva nomineringsgrupperna i kyrkovalet till stiftsfullmäktige i Växjö stift presenterar vad de står för i det kommande kyrkovalet är budskapet i många fall påfallande lika.

– Det råder enighet om nästan allting. Ingen vill vara en bråkstake och ingen lyfter fram det som skiljer nomineringsgrupperna åt, säger Gunnar Thorbert, Öppen kyrka.

– Det är svårt för de som ska rösta när det inte går att se vilka skillnader som finns. Det blir bara en grå massa.

– Jag tror att det finns en stor konsensus mellan nomineringsgrupperna i många frågor. Man vill inte bråka i kyrkan, men jag tror att det vore bättre om skillnaderna mellan grupperna framstod tydligare, säger Annika Stacke, Vägen.

– Det finns väldigt mycket samsyn runt det här bordet. Det gör det svårt för folk att plocka ut det som är specifikt för de olika grupperna när de ska rösta. Folk röstar på personer de tycker är bra och vi har kommit väldigt nära ett personval, säger Björn W. Stålne, Borgerligt alternativ.

Dag Sandahl, Frimodig kyrka håller inte med om att skillnaderna mellan grupperna är svåra att se.

– Jag ser stora skillnader. Vi är helt emot partipolitiseringen. Det är ett orimligt system i en fri kyrka. Kyrkan är Jesu kyrka, inget annat. Kyrkan är inte en arena för andlighet utan en plats för förkunnande.

Marita Bengtsson, Miljöpartister i Svenska kyrkan, tycker att det är naturligt att det finns mycket likheter.

– Vi har det gemensamt att vi tror på Kristus. Sedan ser vi olika på hur vi bygger kyrkan organisatoriskt, säger hon.

Eric Westroth, Sverigedemokraterna, säger att det i grunden är bra med många gemensamma beröringspunkter.

– Jag tror ändå att SD står ut från mängden. Vi vill se en långsam förändring i grunden och inte snabba förändringar till det som är politiskt korrekt i stunden. Klassiska präster ska inte frysas ut medan kyrkan luckras upp, säger han.

Sverigedemokraterna har mobiliserat inför kyrkovalet. Från drygt 100 namn på valsedlarna i förra valet till runt 1000 namn i detta val.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson har sagt att ni ska "ta över" kyrkan. Vad skulle ett sådant övertagande innebära?

– Jag tror att Jimmie Åkesson kan ha blivit lite felciterad. Om vi får mer inflytande vill vi ha en mer försiktig förändring av den nya kyrkohandboken, säger Eric Westroth, SD.

Vilka praktiska skillnader skulle vi se i kyrkan?

– Jag tror inte att det skulle betyda särskilt mycket praktiskt.

Stadsminister Stefan Löfvén, S, har sagt att Socialdemokraterna storsatsar i kyrkovalet för att stoppa Sverigedemokraterna.

– Jag är orolig för att SD ska få ett större inflytande eftersom jag tycker att deras politik är oerhört exkluderande. Att ha en kyrka som bara är kyrka, inte en del i samhället tror jag är fel väg att gå, säger Evy Annér, Socialdemokraterna.

Fakta

Växjö Stift

3958 kandidater deltar i kyrkovalet och 38000 är röstberättigade.

Växjö stift har 1304 mandat.

Valet sker i 217 vallokaler.

Vid valet 2013 röstade 13,2 procent av de röstberättigade i stiftet.

65 procent av befolkningen i Växjö stift är medlemmar i Svenska kyrkan.

Det finns 176 församlingar i Växjö stift.

Källa: Svenska kyrkan

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.