”Det är otroligt jobbigt för våra kunder”

KALMAR/FÅGELFORS Artikeln publicerades
Mikael Branden, butikschef Bauhaus, står i hålrummet där pelletsen skulle ha förvarats om det hade funnits någon. Men just nu råder det pelletsbrist på grund av branden i Fågelfors Hyvleris pelletsfabrik förra sommaren.
Foto: Mats Holmertz
Mikael Branden, butikschef Bauhaus, står i hålrummet där pelletsen skulle ha förvarats om det hade funnits någon. Men just nu råder det pelletsbrist på grund av branden i Fågelfors Hyvleris pelletsfabrik förra sommaren.

Branden i pelletsfabriken i Fågelfors påverkar hela landet. Det finns just nu inga pellets att köpa i några Bauhausbutiker i Sverige. Även Kalmar Energi har Fågelfors Hyvleri som pelletsleverantör och tvingas neka sina kunder pellets.

Det var förra sommaren som Fågelfors Hyvleris pelletsfabrik totalförstördes i en häftig brand. Nu ungefär nio månader senare börjar det bli svårt att få tag på pellets i Kalmarområdet.

På Kalmar Energi, som har Fågelfors pelletsfabrik som sin enda leverantör, är det för närvarande beställningsstopp för pellets i säck.

– Efter branden fanns det ett lager som gjorde att vi fortfarande fick tag på pellets, men nu börjar det tryta och då väljer vi att göra ett uppehåll. Det är främst privatpersoner som nyttjar det, men vi har inte märkt av någon frustration hos våra kunder än, säger Therese Andersson, kommunikationschef på Kalmar Energi.

Funderar ni på att byta leverantör?

– Vi hoppas att Fågelfors ska komma på benen igen och vi har förhoppningar om att kunna starta vår försäljning i höst igen. Vi har inte lyckats hitta en annan leverantör av lokalproducerad pellets som uppfyller de krav vi har. Tills dess finns det andra producenter som kan bistå våra kunder med pellets, säger hon.

Även Bauhaus har Fågelfors Hyvleri som sin enda pelletsleverantör. Just nu är det helt slut på pellets i deras samtliga 18 butiker i Sverige. Ingen kommer att kunna köpa pellets hos Bauhaus under hela vintersäsongen.

– Det är inte roligt alls. Vi får neka massor med kunder, säger Mikael Brandén, varuhuschef i Kalmar.

Kunderna är främst privatpersoner som har pelletsbrännare hemma för uppvärmning. Mikael Brandén uppskattar att det är två–tre lastbilar med pellets i veckan som de går miste om att sälja. Hur mycket pengar det är vill han inte gå in på.

Fågelfors Hyvleri har under en period efter branden kunnat leverera importerad pellets, men nu kan de inte få tag på det längre. Något som Bauhaus hade räknat med.

– Det är en stor omsättningsbärare för oss och det är otroligt jobbigt för våra kunder. Vi är i händerna på våra leverantörer. När de lovar oss att det ska komma mer så lovar vi det till våra kunder också, säger Mikael Brandén från Bauhaus i Kalmar.

Det låter som det finns ett missnöje gentemot pelletsfabriken.

– Både och. De sitter också i en knivig sits och har säkert också i sin tur blivit lovade från sina leverantörer. Det är en kedja som i slutändan drabbar Kalmarborna.

Leveranserna har kommit av och till i tre månader. Senast för två veckor sedan.

– Vi fick en liten laddning och den tog i princip slut innan den lämnat lastbilen, säger Mikael Brandén.

Bauhaus hoppas kunna sälja pellets igen till sommaren.

På Granngården i Kalmar är pelletsen tillfälligt slut, men man jobbar med en annan leverantör än Fågelfors pelletsfabrik och en ny leverans förväntas komma i början på nästa vecka.

– Vi har haft en hel del kunder som har kommit in och frågat efter pellets, säger Elin Wällstedt, butikssäljare på Granngården i Kalmar.