Designer från Kalmar Årets nybyggare

Kalmar Artikeln publicerades

Kalmarbon och designern Jangir Maddadi blir nu en förebild för hela Sverige.

På tisdagen fick han ta emot det prestigefulla priset Årets Nybyggare ur Kungens hand.
– Det här betyder enormt mycket. Det är en härlig bekräftelse på att man gjort något bra.
– Kungen blev också intresserad av mina grejer. Jag visade honom på min Ipod. Och så sa jag att de tillverkades på Öland och då blev han ännu mer intresserad.
Jangir Maddadi var bara 13 år när han kom till Kalmar från Kurdistan. När kriget mellan Iran och Irak bröt ut 1980 tvingades han och hans familj fly från ett flyktingläger.
Familjen bosatte sig i Kalmar och Jangir Maddadi utbildade sig till designer vid Högskolan i Kalmar. Därefter har karriären gått i raketfart.
Sedan ett par år tillbaka är han nu en internationellt respekterad designer med gott renommé runt om i världen. Bland annat har han ställt ut i Milano och New York. Hans speciella bänkar, som även går att se i Kalmar, saluförs bland annat på Harrods i London. Dagligen besöker människor från över 100 länder hans sajt.
Enligt juryn bakom det prestigefyllda priset Årets nybyggare är Jangir Maddadi ett typexempel på vad priset ska gå till. I motiveringen står att han med ett fåtal produkter på mycket kort lyckats skapa sig ett namn internationellt. Hela 90 procent av intäkterna kommer från export. Basen är dock Kalmar.
– Jag har mamma här och trivs bra i Kalmar. Jag är ändå så mycket ute och reser så det kvittar var jag bor.
Priset öppnar förhoppningsvis många dörrar internationellt, menar Maddadi. Att ha en designbyrå som blivit prisad av svenske kungen är givetvis bra för marknadsföringen.
Redan på tisdagens tillställning fick den unge designern kontakter som kan leda vidare.
– Den amerikanska ambassadören kom fram sa att jag skulle ringa honom om möjligheter att samarbeta på den amerikanska marknaden.
Vad ska du göra för prispengarna på 100 000 kronor?
– Vi ska lansera nya produkter så det går väl in i bolaget.
Och vad händer nu?
– Nu ska jag fira med champagne tillsammans med släkt och vänner här i Stockholm.