Demokratiska rättighet viktig valfråga

Örebro Artikeln publicerades
 Frans Timmermans, Europeiska kommissionens första vice ordförande, kom till S-kongressen i Örebro för att peppa sina svenska partikamrater inför EU-valrörelsen.
Foto: Mats Andersson
Frans Timmermans, Europeiska kommissionens första vice ordförande, kom till S-kongressen i Örebro för att peppa sina svenska partikamrater inför EU-valrörelsen.

Två månader kvar till EU-valdagen. Nu startar Socialdemokraterna sin valrörelse på allvar. Partiets tre huvudfrågor i valrörelsen kommer att vara krafttag mot högerextremister, jobben och klimathotet.

På S-kongressens sista dag höll partiet sin EU-valsupptakt. På plats fanns Frans Timmermans, Europeiska kommissionens första vice ordförande och Socialisternas kandidat som ny ordförande för kommissionen.

I sitt tal talade Timmermans om sina svenska politiska förebilder, Olof Palme och Anna Lindh, och om att EU-valet i år till stor del kommer att vara ett val för att sätta stopp för de högerextrema partierna frammarsch i Europa.

– Det finns partier, se på Ungern, som vill minska eller helt ta bort kvinnors rättigheter. De ska tillbaka till köket och föda fler barn. Att ta bort kvinnors rättigheter som vi har kämpat för under årtionden kommer vi att säga nej till. Vi kommer aldrig att låta detta hända, aldrig.

Ytterligare ett bevis för att S i år kommer att lägga större vikt på EU-valet var att Stefan Löfven själv höll ett tal för att motivera valarbetarna i partiet.

– Vårt parti ska vara en del av dem som tänder ljus i mörkret, vi ska ta striden för de demokratiska rättigheterna. Vi ska kämpa för det fria domstolsväsendet och för den fria pressens rättigheter, förklarade Stefan Löfven.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.