Hon fick simma med delfinerna

Pataholm Artikeln publicerades
Marijke Sjollema på en av sina utflykter i varmare hav än Östersjön.
Foto:Privat
Marijke Sjollema på en av sina utflykter i varmare hav än Östersjön.

Ett av Marijke Sjollemas största intressen är att resa jorden runt och simma med delfiner. På måndagen gjorde hon det vid bryggorna i Pataholm.

Marijke Sjollemas röst kan inte dölja glädjen när hon berättar om måndagens händelse.

En måndag hon aldrig kommer glömma.

– Vi är lite chockade fortfarande. Det var nästan en lite magisk känsla, säger hon.

Det var i förra veckan som hon först fick reda på att delfiner skymtats utanför Pataholm. Hon och hennes man skyndade dit från hemmet i Lofta på Öland och kunde ta flera fina bilder på de bekymmerslösa delfinerna.

Men det skulle bli ännu bättre.

På måndagen fick hon reda på att delfinerna skymtats vid Pataholm igen.

I ett infall tog hon med våtdräkten och gav sig i väg.

– Vädret var klart och fint och delfinerna kom jättenära bryggan. Jag tog tillfället i akt och hoppade i vattnet, säger Marijke Sjollema.

– Jag tror att jag var i en timme tillsammans med dem. De simmade runt och jag hörde deras klickljud i vattnet när de kommunicerade. Och de är ju nyfikna, gör man lite ljud så kommer de gärna och undersöker vad det är för något. Så jag låg i vattnet och sjöng nästan för delfinerna. Och de kom och undersökte vad det var som lät.

Hur nära var de?

– Hade jag velat hade jag kunnat klappa dem. Men det gjorde jag inte, deras hud är känslig eftersom Östersjön inte är tillräckligt salt. Det är lätt hänt att de kan utveckla hudsjukdomar.

Hon säger att det handlar om två flasknosdelfiner, troligtvis är det två ganska unga djur.

– Är det äldre delfiner har de ofta sår och ärr på kroppen. Men de här två var helt rena och såg jättefina ut.

För ett par veckor sedan spolades en ensam död delfin upp på en strand på norra Öland. Den svalt ihjäl. Det grymma ödet tror Marijke Sjollema inte att de här båda unga delfinerna kommer att möta.

– Nej, de såg ganska så tjocka och välmående ut. Det som talar för att de här kommer klara sig bättre är också att de är två, de kan dra nytta av varandra när de jagar.

Marijke Sjollema har precis startat upp ett projekt där man ska kunna uppleva hur det känns att simma med delfiner via virtuell verklighet och ett par vr-glasögon.

– Vi startade det för två veckor sedan. Och så händer det här nu. Jag är alldeles skakig, det känns helt magiskt, säger Marijke Sjollema.