De vill bo i Kalmar - får ingen bostad

Kalmar Artikeln publicerades

Ung, ambitiös och en önskan att bo i Kalmar.Amanda Marne är politikernas dröm när kommunen ska växa. Men nu kan hon tvingas flytta till Karlskrona.

– Det finns inga bostäder här. Jag har sökt hur länge som helst. Det kan vara upp till tre års väntetid på en hyresrätt.

24-åriga Amanda Marne är frustrerad. Hon sitter på ett andrahandskontrakt på Södra Långgatan. Men om några veckor går kontraktet ut och hon måste flytta.
– Jag vill bo här i Kalmar. Men som det ser ut nu kanske jag blir tvungen att flytta tillbaka och bryta upp från dagis och allt.

Varenda kö, varenda sajt och varenda annons har finkammats. Visst dyker det upp lite lägenheter ibland. Men konkurrensen om dem är stenhård. Hon är nämligen långt ifrån ensam om att jaga lägenhet i Kalmar. Bostadsbristen är akut.
– Vi har fem lediga lägenheter av våra tusen, säger Ingela Oscarsson på CA Fastigheter.
– Det är inte mer än fem promille och det är inte mycket.

Visserligen vill inte bostadsföretag ha så mycket omflyttning. Varje gång en hyresgäst flyttar kostar det pengar. Men samtidigt är det viktigt att Kalmar inte får rykte om sig att vara en kommun där det är omöjligt att få tag på lägenhet, menar Ingela Oscarsson. Att det börjar byggas mer är därför nödvändigt. På Kalmarhem ser det inte mycket ljusare ut. Av 5?000 lägenheter är 25 lediga för tillfället. Hälften av dem är seniorbostäder.
– Visst har vi lägenheter, säger marknadschef Birgitta Leigard.
– Men den som vill ha något centralt kan få vänta i upp till fyra år.

Personer med fast jobb och studenter prioriteras. Annars följer Kalmarhem väntetiden. Den som väntat längst har störst chans att få en lägenhet. För Amanda Marne är det en klen tröst.
– Jag får hela tiden mejl från Karlskrona om lediga lägenheter. Men här verkar det vara stört omöjligt att få något.

Politikernas mål om att Kalmar ska växa till 70 000 invånare verkar, i skenet av detta, långt borta.
– Jag har satt ut annons två gånger. Jag borde vara en bra hyresgäst, inga betalningsanmärkningar och ett fett sparkonto.
– Men det är stenhård konkurrens. Jag vill bo kvar här i Kalmar. Men jag trodde aldrig att det skulle vara så här svårt.