"De tog känslan av att bli en Ironman helt ifrån mig"

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:privat

Han satsade allt på sin första Ironmantävling i Kalmar.

Sedan diskades han utan någon förklaring.

– Det känns som ett slag i ansiktet, säger Benny Goldén.

Benny Goldéns väg till att genomföra sin första Ironman tog sin början för fem år sedan när han bestämde sig för att klara en Ironman vid 50 fyllda år. Då klarade han inte av att springa 2,5 kilometer. Året efter gjorde han sitt första maraton. Under året har han fokuserat fullt ut på Ironman Kalmar och lagt ner mängder av träningstimmar i projektet.

Förra lördagen gick drömmen slutligen i uppfyllelse. Till publikens jubel gick han i mål på Stortorget på under tretton timmar.

Men glädjen över att ha genomfört loppet förbyttes kort efteråt till besvikelse.

När Benny Goldén ville se sina tider efter målgången fick han reda på att han hade blivit diskvalificerad.

Efter att ha kontaktat huvuddomaren fick han, efter flera dagar, förklaringen att han skulle ha fått ett blått kort vid cyklingen och att han därefter inte hade stannat vid penaltyboxen. Under tiden hörde folk av sig och undrade vad som hade hänt.

Benny Goldén själv är övertygad om att han inte fått någon varning eller att han på något annat sätt brutit mot reglerna. Under cyklingen var han inte i närheten av någon domare.

– Det kan ju mycket väl vara så att jag förtjänar ett kort i och med att det är tajt med alla cyklister. Men domarna måste ju vara säkra på att cyklisten vet om att den blivit varnad i så fall. På cyklingen är man ju trött och sliten men då måste domarna vara ännu mer observanta, säger han.

– Men varför i hela världen skulle jag offra att bli diskad i stället för att ta ett fem minuters tidsstraff?

Han har överklagat beslutet men nu, mer än en vecka senare, har han ännu inte fått något svar. Han känner sig snuvad på sin Ironmanupplevelse.

– Allt mitt fokus under ett år har legat på Ironman med tid, pengar, känslor samt massor av svett och träningstimmar. Jag skulle aldrig offra det för att inte lyda domaren. De tog känslan av att bli en Ironman helt ifrån mig.

På måndagen startade anmälningen till nästa års Ironman. Benny Goldén hade möjligheten att föranmäla sig och funderade länge och väl. Men just nu är känslan att han inte vill ge det ett nytt försök.

– Jag känner mig jättebesviken och sidolämnad av dem som sköter ruljansen. Hade allt det andra varit klart hade jag nog varit med nästa år för att förbättra min tid men som det är just nu så känns det som man kan lägga pengarna på något annat. Det är ändå en väldigt dyr tävling, säger han.

Här kan du läsa mer om Benny Goldéns väg till att genomföra sin första Ironman.