"De som inte är inne på husmarknaden blir lidande"

Kalmar Artikeln publicerades

Tanken är att tvinga högt belånade hushåll att betala av mer på nya bolån. Men lokala mäklare menar att förslaget om skärpt amorteringskrav i stället slår mot de som vill ta sig in på bostadsmarknaden.

På måndagen föreslog Finansinspektionens styrelse ett skärpt amorteringskrav, vilket innebär att nya bolånetagare med bolåneskulder som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten ska amortera minst en procent av skulderna utöver det befintliga amorteringskravet.

Men hur berörs Kalmarområdet och regeringen godkänner förslaget?

Henric Gustafsson, fastighetsmäklare och delägare på Pontuz Löfgren, tror inte att det skärpta amorteringskravet kommer att leda till ett prisfall i regionen, möjligen att någon enstaka budgivare drar sig ur varje affär.

Han tror att det kommer att slå mot de som försöker att ta sig in på bostadsmarknaden.

– Framförallt om man är ensamköpande tjej eller kille som vill köpa en fin bostadsrätt. Man har hyfsat bra lön men inte tillräckligt med kontantinsats och då blir det ännu tuffare när det krävs mer i amortering. De som inte är inne på husmarknaden blir de som blir lidande, säger han.

Anders Gardefalk, fastighetsmäklare och jurist med mer än 20 års verksamhet i Kalmarområdet, är inne på samma linje.

– Tidigare har du haft chansen att komma in på boendemarknaden, att ta dig in i cirkeln, men nu stängs många ute, säger han.

Han tror att förslaget kan dämpa marknaden lite, men inte mycket då utbudet fortfarande är mycket mindre än efterfrågan.

Han är inte helt förtjust i förslaget eftersom han menar att vuxna människor måste kunna få fatta egna beslut.

– Det är för mycket överstyrning. Sedan är det säkert givetvis befogat i många fall men om bankerna gjorde en riktig bedömning skulle det inte vara ett problem, säger han.