De flyttar in på slottet

Kalmar
Foto:
Foto:

Victoria och Daniel flyttar in i Kalmar slott till sommaren. I dag kan Barometern avslöja nyheten som första och enda tidning i hela världen.

Artikeln publicerades 1 april 2011.

Det kungliga paret är i dagarna på ett tvådagarsbesök i Kalmar och Småland. Officiellt heter det att de är ute för att tacka för bröllopspresenterna från glasbruken i regionen. Men Barometern kan idag avslöja att de, under stort hemlighetsmakeri, också är ute efter att handla glas, möbler och textilier till sin flygel på Kalmar slott.
– Det stämmer, Victoria älskar Kalmarsund och vill gärna ha ett sommarboende nära sina päron, säger Gustav ”Guffe” Kärfve, en vän till familjen.
– Nu kommer hon och Daniel, eller Danny som vi kallar honom, bara att kunna ta båten över till Solliden.

Speciellt intresserade är paret av den så kallade Unionsbänken, som för deras del kan symbolisera mötet mellan det enkla, vardagliga och det fina, kungliga.
– De vill ha den som sittmöbel till sitt matsalsbord, säger Gustav ”Guffe” Kärfve. Det vetefan hur de har tänkt sig att det ska funka, men man säger liksom inte emot Victoria.
Statens fastighetsverk har gett tillstånd till det kungliga paret att förfoga över hela den östra delen av slottet, i två våningar. Där finns ett stort sällskapsutrymme i övre plan, samt sovrum och det gamla slottsköket i bottenvåningen. Verket godkände nyligen att en hiss får installeras på slottet, eftersom man räknar med att besöksantalet kommer att öka lavinartat när paret har flyttat in.
Kronprinsessan Victoria kommer att inviga hissen i sommar, ett uppdrag som hon normalt sett inte skulle tacka ja till. Men i och med att det handlar om hennes blivande sommarbostad, kunde hon inte säga nej.
– Huvudanledningen till hissen är förstås att alla ska ha tillgång till slottet. Men den ska också vara till för Victoria och Daniel och eventuella barnvagnar i deras ägo, berättar Sten Lührfeldt, inspektör på Statens fastighetsverk.

När Barometern konfronterar honom med uppgifterna kan han inte tiga.
– Det här kommer förstås att innebära ett jättelyft för Kalmar slott och Kalmar som turistort. Att ha livs levande kungligheter boende på ett av Europas bäst bevarade renässansslott kommer att locka turister från hela världen, säger Sten Lührfeldt.
I början av mars begärde hovet 5,5 miljoner kronor i extra anslag av riksdagen. Motiveringen var att de pengarna skulle täcka kostnader för bröllopet och för inflyttningen på Haga slott. Nya uppgifter gör gällande att större delen av det beloppet kommer att gå åt till att ställa i ordning rummen i Kalmar slott åt paret.
– Sen tror jag att de tar lite ur egen ficka, säger Gustav ”Guffe” Kärfve. Daniel har ju krängt sitt gym och borde väl ha en slant över. Han betalade ju inte en spänn för bröllopet.
Enligt ännu obekräftade källor innebär flytten också att Victoriadagen inte längre kommer att firas på Borgholms idrottsplats. Den kommer i stället att förläggas på Södra utmarken.