Därför kom inte granen: ”Berodde inte på vädret i Kalmar”

KALMAR/GRÖNSKÅRA Artikeln publicerades
Helene Nyberg, kommunikationschef på F 17.
Helene Nyberg, kommunikationschef på F 17.

En molnvägg mellan Ljungby och Växjö.

Det stoppade onsdagens julgransflygning från att passera Kalmar.

Redan kvällen före varslade Blekinges flygflottilj F 17 om att vädret kunde ställa till det för den planerade flygningen. På onsdagen lättade dock molntäcket över Kalmar och vid 15-tiden riktade många förväntansfullt blickarna mot skyn. Men i sista stund hade rutten ändrats.

– Planen flög till Ljungby och var på väg mot Växjö, men de kunde inte ta sig dit eftersom det var en vägg av moln där, i stället fick de vända söderut. Så det berodde inte på vädret i Kalmar, säger Helene Nyberg, kommunikationschef på F 17.

Hon förklarar att formationsflygningen är mycket påfrestande för piloterna, både psykiskt och fysiskt.

– Piloten som styrde formationen ville inte leda in 14 plan i moln, det är att utsätta dem för onödiga risker när de ligger så tätt ihop.

SE NÄR PLANEN PASSERAR BLEKINGE:

Den traditionsenliga flygningen skapar större engagemang och intresse för varje år, menar Helene Nyberg.

– Både allmänheten och media hör av sig till oss. På Facebook har vi fått otroliga mängder kommentarer både innan och efter flygningen och många lägger upp filmer och bilder från olika platser där granen passerat.

En av de som ville se formationen var Carl Johan Ekströmer från Grönskåra. Han åkte 14 mil tur och retur till Kalmar, bara för att inse att inga plan skulle komma.

– Jag hört från andra att det är en mäktig upplevelse och jag ville se det själv. Vädret var inte så dåligt, utan vi var många som stod och väntade.

Han tar dock besvikelsen med ro.

– Jag får titta på det på Youtube i stället, säger Carl Johan Ekströmer med ett skratt.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.