Dag Sandahl: "Han ryker"

Kalmar Artikeln publicerades

– Han ryker, han ryker. Det finns helt enkelt inga andra alternativ.

Dag Sandahl, komminister i Högby på Öland, tvekar inte en sekund. Det uppmärksammade bråket på stiftskansliet i Växjö mellan biskop Sven Thidevall och en anställd kvinna kommer att kosta Sven Thidevall sitt ämbete.
Det var i förra veckan som en kvinnlig anställd på stiftkansliet anmälde till sin chef att hon kände sig hotad av biskop Sven Thidevall. Sven Thidevall själv anmälde först att han blivit knuffad av kvinnan, därefter sjukskrev han sig, fram till och med i dag tisdag enligt stiftskansliets chef, Alf Johansson. Dag Sandahl väntar nu bara på att händelsen ska bli ett ärende för biskoparnas ansvarsnämnd.
– Sven Thidevall har aldrig visat prov på någon större social kompetens. Men det som har hänt nu är oacceptabelt. Den skada som händelsen orsakat går knappast att reparera, säger Dag Sandahl.
På onsdag ska enligt planeringen Dag Sandahl ha ett möte med Sven Thidevall, nu är det osäkert om detta blir av.
– Jag ska ringa och fråga om jag ska åka eller ej. Men vad ska jag göra där nu? Ska jag kliva in, dunka biskopen i ryggen och säga, nu har vi problem båda två, men dina är stora, mina är små, säger Dag Sandahl.
På stiftskansliet i Växjö är den blivande kyrkoherden i Mönsterås, Alf Johansson, kanslichef. Hans arbetsdagar just nu går helt åt för att hantera den uppkomna situationen.
– Läget just nu är att internutredning rörande vad som hänt pågår för fullt. Här arbetar vi på, men väldigt mycket handlar om att stötta varandra i den uppkomna situationen. Vi kommer inte att orka ha det så här så många dagar till, säger Alf Johansson.
Parallellt med den pågående internutredningen genomförs en stor kartläggning av den psykosociala arbetsmiljön på stiftkansliet.
– Den utredningen har pågått en tid nu och är inte inledd med tanke på vad som hänt. Men självklart sätts ett tydligare fokus på den utredningen nu och arbetet med den skyndas på, fortsätter Alf Johansson.
Kan Sven Thidevall komma tillbaka som biskop efter det som hänt?
– Jag vill inte föregripa de utredningar som pågår och gör därför inga bedömningar om vad resultatet av utredningarna kan bli, svarar Alf Johansson.
Dag Sandahl tvekar dock inte om Sven Thidevalls framtid.
– Det här blir ett ärende för ansvarsnämnden och Sven Thidevall kommer inte att kunna vara kvar, det logiska nu är att han själv väljer att lämna sitt ämbete.
Barometern sökte under måndagen ärkebiskop Anders Wejryd, som tidigare var biskop just i Växjö stift. Via sin pressekreterare Ewa Almqvist hälsar dock Anders Wejryd att han inte vill kommentera det som nu händer på stiftskansliet i Växjö.