Stora flygövningen i Kalmar i dag: ”Viktig roll”

KALMAR Artikeln publicerades

Måndagen den 28 maj övar flygvapnet på Kalmar Öland Airport som en del i årets stora flygövning, FVÖ 18.

– Det blir aktiviteter med både luftvärnet och Jas 39 Gripen, säger Louise Levin, kommunikationschef för övningen.

Detaljplaneringen är inte helt färdig, men klart är att Kalmar kommer att spela en viktig roll när flygförsvaret ska öva på att skydda Sverige mot ett väpnat angrepp. Övningen, som pågår mellan den 25 och 30 maj, hålls på en rad militära flygområden, samt på Kalmar Öland Airport.

– Den stora grejen för övningen i år är att F17 ska utveckla sin basförmåga, vilket innebär att de även ska kunna gå till civila flygplatser för att göra sig klara för nya flyguppdrag, säger Louise Levin.

Erbjuder Kalmar något särskilt som gör att ni valt just den flygplatsen?

– Det var Kalmar den här gången, men kan lika gärna vara en annan civil flygplats nästa gång.

Till Kalmar kommer övningen den 28 maj och Louise Levin tror att den kan komma att locka många nyfikna åskådare.

– År 2010 höll vi hela övningen i Kalmar. Då blev det något av ett utflyktstillfälle och det kom väldigt mycket folk, säger hon.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.