Då kommer snön till Kalmar län

KALMAR Artikeln publicerades
Räkna med en hel del snö nästa vecka.
Foto: / TT
Räkna med en hel del snö nästa vecka.

Vintern i Kalmar län har så här långt främst varit grå och ljummen. Men en ny prognos från SMHI visar att snön snart kan vara på väg.

Medeltemperaturen i länet har i januari legat några grader över snittet och något plötsligt omslag till vargavinter lär det inte bli inom den närmaste tiden. Däremot visar SMHI:s senaste prognos att chanserna är goda för snö nästa vecka.

– I slutet av den här veckan kommer lite kyligare luft österifrån som ger minusgrader i Kalmar län, säger Charlotta Eriksson, jourhavande meteorolog vid SMHI.

– Sedan vänder det. På tisdag nästa vecka rör sig ett djupt lågtryck in västerifrån med en hel del nederbörd. I och med att det är kylig luft kommer det att falla som snö.

Under tisdagen, onsdagen och torsdagen väntas närmare 20 millimeter nederbörd i smält form över länet. Men i takt med att lågtrycket breder ut sig över länet kommer temperaturerna sakta stiga något.

– Därmed ser det ut att bli ganska mycket blötsnö. Främst vid kusterna, men även i inlandet. Det ligger verkligen i gränsfallet mellan snö och regn och prognoserna är ännu ganska osäkra, säger Charlotta Eriksson, jourhavande meteorolog vid SMHI.