Cyklist från länet avled under Vätternrundan

Jönköping Artikeln publicerades

En man i 60-årsåldern som är hemmahörande i Kalmar län avled på lördagen efter ett hjärtstopp under cykelloppet.

Det var vid sjutiden på morgonen i närheten av Kaxholmen som mannen drabbades av hjärtstopp och fick hjärt- och lungräddning på plats. Enligt ett pressmeddelande fördes han sedan till länssjukhets Ryhov i Jönköping. Från sjukhuset kom senare information om att mannen hade avlidit. Under dagen har mannens anhöriga informerats.

– Det känns oerhört tragiskt och vi tänker först och främst på mannens anhöriga nu, säger Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan.

Hon berättar för Barometern att ett nästan identiskt fall skedde under Halvvättern i söndags. Även då avled en man i 60-årsåldern trots att andra deltagare och följebil med hjärtstartare snabbt var på plats.

– Innan dess var det 2015 som en person kollapsade, men den gången lyckades följebil och andra deltagare rädda den personens liv. I övrigt har vi varit lyckligt förskonade från den här typen av händelser, konstaterar Gunilla Brynell-Johansson.

Hon säger också att informationen till deltagarna inför loppen innehåller uppmaningar om att inte delta om man inte mår fysiskt bra till hundra procent eller är i god fysisk form.

– Samtidigt vet vi att det här kan hända, även om man inte har mått dåligt innan och det kan hända när man promenerar eller gör något annat också, säger Gunilla Brynell-Johansson.