Cykellysen istället för böter

Kalmar Artikeln publicerades
Cykelbelysning.
Foto: JACK MIKRUT
Cykelbelysning.

På tisdagskvällen kommer representanter från Kalmar kommun och polisen att stå på Tullbron i Kalmar för att informera och dela ut cykellysen till de cyklister som saknar lysen. Vid kontrollen ges inga böter.

– Syftet under kvällen är att informera och uppmuntra de vi möter till att använda cykellyse när det är mörkt, säger Thomas Eidrup, cykelstrateg på Kalmar kommun, i ett pressmeddelande.

Kvällen är en del i kommunen och polisens satsning för att öka användandet av cykellysen när det är mörkt. Satsningen pågår i december och en bit in i januari och vid nästa kontrolltillfälle ges böter till de som inte använder lysen i mörkret.

Fakta

Cykellysen

I Sverige är det lag på cykellysen, både bak och fram. Vid färd i mörker och vid avsaknad av lysen kan man få böter på 500 kronor per lyse.

 

Bötesbelopp vid färd i mörker:

Strålkastare saknas/ur funktion/bristfällig – 500kr

Baklyktan saknas/ur funktion/bristfällig – 500kr

Reflexer saknas/bristfälliga – 500kr

Utan tänd belysning – 500kr

Källa: Kalmar kommun & Cykelfrämjandet

Visa mer...

 

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.