Christian Gustafsson: ”Lika irriterande som kombon foppatoffel/trekvartsbyxa”

Kalmar Artikeln publicerades

A la la la la long.

A la la la la long long li long long long.

Det behöver inte vara svårare än så.

Det är väl lite med sommarplågor, som det är med jullåtar. Det var länge sedan jag gav upp den fajten. I stället för att slentrianmässigt slakta julens sånger så sänkte jag ribba och gard och tog dem till mitt hjärta.

Samma med Mello och Eurovision. Alla vet att det inte är gräddan av popekvilibrism vi bjuds när det vankas schlagergalej, men det är liksom lönlöst att bjuda motstånd.

Det är som vatten i ett hus. Tar sig in och fram över allt.

Så är det med sommarplågorna också.

Ofta smyger de sig lite omärkligt på och det är inte förrän till hösten man kan titta tillbaka och tänka: ”Jamen, det där var ju en jäkla plåga i somras”.

Vad utmärker då en sommarplåga?

Främst är det fyra saker:

• Skrålbar, repetitiv refräng. Orden är inte så viktiga, det räcker att ett par på slutet blir riktiga ord. ”...mummel, mummel...heeey Macarena”, ”Bai-lan-do, BAILANDO!” och ”Hej, hej, Monica, hej på dig Monica” är bra exempel.

• Sommar. Det ligger ju liksom i sakens natur. Här är exemplen oräkneliga.

• Sex. Eller snarare sexuella undertoner. ”Girl I want to make you sweat”, som Inner Circle skaldade. Barnen ska kunna sjunga med utan att fatta vad det handlar om, men texten ska också kunna trigga i gång en salongsberusad after beach eller ett svettigt nattklubbsgolv. Tänk Dunka mig gul och blå eller – framför allt – Om sanningen ska fram (vill du ligga med mig då).

• Exotiska instrument. Om ni tänker efter, det är mycket lite småknasiga instrument i sommarplågorna. Rap Das Armas, Macarena, Mambo no. 5, Mr Saxobeat innehåller alla konstiga blåsgrunkor och kongaslikande trumspektakel.

Den stora gemensamma nämnaren är väl annars att en sommarplåga måste vara lite knasig.

B som i bag, b som i box, b som i bag in box, liksom.

Det måste vara lite sunkigt och banalt. Riktiga låtar gör sig sällan besvär i sommarplågedjungeln.

Och det är liksom det som är grejen. De flest uppskattar sommarplågor lika lite som maneter i badvattnet, getingar i läsken och kombon foppatoffel/trekvartsbyxa. Men det spelar liksom ingen roll.

De finns där ändå och tar över våra hjärnor.

If you can't beat them, join them. Det är bara att tugga i sig och göra det bästa av det. Snart är det höst, då kan vi lyssna på riktig musik.

A la la la la long. A la la la la long long li long long long.

Fakta

De tio bästa (värsta) sommarplågorna

1. Markoolio – Ingen sommar utan reggae (2007)

Har allt. Knasig text, sommarfeeling och en hejaklacksrefräng omöjlig att värja sig mot. ”Reggea! Ingen sommar utan ragga!”

2. Los Del Rio – ”Macarena” (1996)

Brukar etiketteras som Sommarplågornas sommarplåga.

3. Per Gessle: "Här kommer alla känslorna (på en och samma gång)" (2003)

Gessle är skyldig till fler sommarplågor än de flesta. Det här är den vassaste.

4. Pelle Almgren & Wow Liksom – Omåomigen (1991)

Trumintrot! Virvelvindssången! Texten! Refrängen!

5. Ricky Martin – La copa de la vida” (1998)

VM-låten från 1998 har det mesta. Exotiska instrument, sexuella undertoner och en käftsmäll till refräng. Dessutom. Jag var 30 centimeter från Ricky när han sjöng den här hos Lasse B på Skansen.

6. Raymond & Maria – Ingen vill veta var du köpt din tröja (2004)

Förmodligen en ganska oväntad sommarplåga. Men plötsligt sjöng hela svenska folket på den här svala klädesplaggspopsången som ju faktiskt är ganska bra även på riktigt.

7. Thomas Rusiak feat Teddybears STHLM – ”Hiphopper” (2000)

Jag minns hur jag som 23-åring inte kunde motstå att veva ner rutan och hålla ut handen i julihettan när den dök upp i bilradion.

8. Nic & the Family – ”Hej hej Monica” (2004)

Det finns plågor och så finns Hej hej Monica. Snacka om att sjunga hål i huvudet på en hel nation. Det är värt en plats på den här listan.

9. Basshunter – ”Boten Anna” (2006)

Ingen fattade vad Basshunter babblade om när han sjöng om en båt (som visade sig vara en bot) som röjde upp i kanaler. Men alla sjöng med till ett kräkmedel till beat.

10. Inner Circle – ”Sweat (a la la la la long)” (1992)

Som sagt: ”I've been watching you! A la la la la long. A la la la la long long li long long long.”

Visa mer...