Oklart om ledning behöver lagas

Kalmar Artikeln publicerades
14 bilder
Foto:Anton Lernstål

En stor vattenläcka lade delar av centrala Kalmar under vatten på lördagsmorgonen.

En gammal vattenledning hade gått sönder. Men det är inte säkert att den behöver lagas.

Vid 03.15-tiden på lördagen kom larm om en stor vattenläcka med översvämning som följd.

Enligt räddningstjänsten rörde det sig om en ”jätteläcka” på Norra vägen, i närheten av Friskis & Svettis lokaler.

– Det är hur mycket vatten som helst, säger Mattias Sonesson, inre befäl vid räddningstjänsten i Kalmar, till tidningen då.

När läckan uppdagades forsade det ut 600 liter vatten i sekunden och Norra vägen vid läckan täcktes av runt 30 centimeter vatten ett par hundra meter åt båda hållen.

I samband med läckan stängdes flera vägar av. Det fick räddningsledaren att utfärdat ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten.

Meddelandet utfärdades strax innan klockan 06 och drogs tillbaka ett par timmar senare.

Då var Norra vägen dock fortfarande avstängd i södergående riktning, mellan Galggatan och Erik Dahlbergs väg, på grund av fortsatt arbete.

Flera intilliggande fastigheter svämmades över. I en stod vattnet 30-40 centimeter medan en annan var mer eller mindre totalt vattenfylld.

Räddningstjänsten hjälpte till att sänka vattnet i den värst drabbade fastigheten och lämnade därefter över ärendet till ett saneringsbolag. Vid 11-tiden hade alla berörda fastigheter fått tillbaka vattnet.

Kalmar vatten fick stopp på läckan genom att stänga av vattnet på båda sidor om den. Då fanns ungefär 1,5 meter vatten kvar i vattentornet.

Orsaken till läckan var initialt okänd men vid lunchtid var den identifierad – en gammal ledning hade gått sönder.

Enligt Seth Nikolausson, arbetsledare på Kalmar vatten, är det inte säkert att den gamla ledningen kommer att lagas.

– Jag ska lyfta frågan med utredningsgruppen på Kalmar vatten. Den gamla ledningen har varit påkopplad, men det finns nyare ledningar vid sidan om som kan användas i stället. Den gamla ledningen är bara en transportsträcka för vattnet.

Varför gick ledningen sönder?

– Antingen eftersom den är gammal och nött eller på grund av vibrationer i närheten. Det kan vara en kombination av båda, säger Seth Nikolausson.

Det gamla vattentornet höll på söndagen på att fyllas på nytt upp till normalnivån 4,5 meter. De ansvariga är glada åt att vattentornet inte tömdes helt på vatten.

– Det ser väldigt bra ut, man vill inte tömma det helt för då kan det bli mycket mer extrajobb för oss.

Kalmar vatten varnade på lördagen för att vattnet kunde bli missfärgat i ett större område, men det verkar inte ha blivit något större problem.