Centern har fått nog av Thoralf Alfssons retorik: ”Oacceptabel ton i valrörelsen”

Kalmar Artikeln publicerades
Centerpartiet i Kalmar har fått nog av Thoralf Alfssons angrepp på partimedlemmen Jaafar Al-Jabiri, till vänster. ”Vi måste markera”, säger Anders Åkesson och Karin Helmersson.
Foto: Johanna Eriksson
Centerpartiet i Kalmar har fått nog av Thoralf Alfssons angrepp på partimedlemmen Jaafar Al-Jabiri, till vänster. ”Vi måste markera”, säger Anders Åkesson och Karin Helmersson.

”Gränsen är överskriden, sådana här personangrepp kan inte accepteras.”

Orden är hårda när Centerpartiet anklagar sverigedemokraten Thoralf Alfsson för förföljelse av en partimedlem.

Kalmar

Medlemmen det handlar om heter Jaafar Al-Jabiri och är kandidat både på kommun- och riksdagslistan. Barometern träffar honom på Kattrumpans badplats där han sitter omgiven av riksdagsman Anders Åkesson, kommunalrådet Ingemar Einarsson och ombudsman Karin Helmersson, som har kallat till presskonferens.

– För oss är det viktigt att markera att Thoralf Alfsson har gått över gränsen för vad som är acceptabelt i en valrörelse. Personangreppen mot Jaafar är inte okej, säger Karin Helmersson.

”Mina ärliga politiska avsikter smutskastas”, säger Jaafar Al-Jabiri, som står både på Centerpartiets kommun- och riksdagslista.
Foto: Johanna Eriksson
”Mina ärliga politiska avsikter smutskastas”, säger Jaafar Al-Jabiri, som står både på Centerpartiets kommun- och riksdagslista.

– En valrörelse kan vara hård i sak, det vet vi, men vi accepterar inte angrepp på det personliga planet som grundas på religion eller etnicitet, fortsätter Anders Åkesson.

Thoralf Alfsson har under lång tid på sin blogg ifrågasatt Centerpartiets hållning i invandringsfrågor i allmänhet och Jaafar Al-Jabiris politiska motiv i synnerhet. I lördags skrev han ett blogginlägg med rubriken ”Centerpartiet – kameleontpartiet del 2”, där han publicerade bilder från Jaafar Al-Jabiris svensexa eller hennafest, som hölls i april. Där deltog flera av de manliga centertopparna, och Alfsson undrade bland annat varför det inte finns några kvinnor med på bilderna.

”Har det att göra med hur shiamuslimska män behandlar sina kvinnor”, skrev han.

Det blev droppen för Centerpartiet i Kalmar, som nu vill att Sverigedemokraternas partiledning ska ta itu med Alfssons blogg.

– Är detta något som partiledningen är medveten om? Uppmuntrar man och bejakar det, frågar Anders Åkesson.

Jaafar Al-Jabiri beskriver själv Alfssons inlägg som trakasserier, och berättar om alla de personliga frågor som han har fått via Facebook.

– Vad betyder det att du bär en grön halsduk på en bild? Varför åker du till Iran på semester? Känner du mannen som misshandlade sin fru? Det är exempel på frågor som jag har fått av Thoralf Alfsson, säger Jaafar Al-Jabiri.

– På bloggen har han en medveten strategi som går ut på att förknippa mig med länder och rörelser som jag klart tar avstånd ifrån. Han utgår inte från politiska sakfrågor utan vill få mig att framstå som en ond fundamentalist.

Jaafar Al-Jabiri berättar att har försökt att svara på Alfssons frågor och att han bjudit in honom på kaffe, men fått nej.

– Så till slut blockade jag honom från Facebook.

Kommunalrådet Ingemar Einarsson tycker också att gränsen är passerad för Alfsson.

– Och det handlar inte bara om det som Thoralf skriver, utan också om de hundratals anonyma kommentarer som finns där. Hur kan Sverigedemokraterna acceptera att han håller på sådär, frågar Einarsson.

Thoralf Alfsson har länge skrivit om Jaafar Al-Jabiri, men det är inte förrän först nu, med exakt en månad kvar till valet, som Centerpartiet väljer att agera genom att kalla till presskonferens.

Är det inte ett försök att ta politiska poäng?

– Nej, inte alls, svarar Karin Helmersson.

– Anledningen till att vi går ut nu är att gränsen är överskriden. Personangreppen på Jaafar leder till att både hans liv och möjlighet till politisk aktivitet håller på att begränsas, och så får det inte vara, säger hon.

Ska ni ta upp frågan med SD:s partiledning eller med distriktsstyrelsen?

– Det skulle jag göra om jag träffade dem, svarar Anders Åkesson, men han har ingen avsikt att konfrontera SD:s gruppledare i riksdagen , Mattias Karlsson, trots att han just den här dagen befinner sig i Kalmar.

– Men den här debattonen duger inte, det måste bli ett slut.