C och S vill se majoritet styra landstinget

Kalmar län Artikeln publicerades

Väljarna gav ett tydligt besked. Landstingets röda majoritet får inte förnyat förtroende. Nu finns två huvudvägar för att få ett majoritetsstyre. Alliansen eller S-V samarbetar med SD eller blocken splittras.

Det preliminära resultatet av landstingsvalet är klart. S-V får 29 mandat, Alliansen 28 och Sverigedemokraterna gör ytterligare en riktigt bra val och ökar till tio mandat.

Nu återstår två viktiga steg. Först avvaktar partierna det slutliga valresultatet som beräknas vara klart på onsdag.

Christer Jonsson (C) hoppas att sluträkningen ska ändra på styrkeförhållandet mellan de rödgröna och Alliansen.
Foto: Loe Önnered
Christer Jonsson (C) hoppas att sluträkningen ska ändra på styrkeförhållandet mellan de rödgröna och Alliansen.

– Vi hoppas ju att onsdagsräkningen kan ändra på styrkeförhållandet mellan oss och S-V. Vilket block av oss som är störst är ju en väldigt viktig pusselbit när vi ska förhandla fram en lösning för styrningen av landstinget kommande mandatperiod, säger Christer Jonsson (C).

För Alliansen ger dock redan det nuvarande valresultatet ett tydlig besked.

– Väljarnas besked är tydligt. Det finns inte längre ett väljarstöd för vänsterpolitiken. Nu måste också Anders Henriksson lyssna på väljarna, förklarar Christer Jonsson.

Kan du och Centerpartiet tänka er en blocköverskridande majoritet?

– Vårt uttalade mål är ju att hitta en lösning där Alliansen styr landstinget. Men med det parlamentariska läge vi har nu vore det fel att sätta ned bopålen innan vi hittat en lösning som ger en hyggligt stabil styrning av landstinget framöver, säger Christer Jonsson.

För Anders Henriksson är valresultatet en besvikelse. Även om Socialdemokraterna själva gör ett tämligen bra valresultat, 34,6 procent, så tappar partiet två mandat. Samtidigt slås den nuvarande majoriteten i spillror eftersom Miljöpartiet åkte ur landstinget. Ett besked som partiets landstingsråd, Jessica Rydell, är mycket besviken över.

– Jag är naturligtvis väldigt besviken idag, det känns tungt och orättvist. Tyvärr är min känsla att vi här i länet har drabbats av den tillbakagång vi gör på riksplanet, säger Jessica Rydell.

Anders Henriksson (S) hoppas på en röd ledning av region Kalmar län men är öppen för att förhandla med Alliansen.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Anders Henriksson (S) hoppas på en röd ledning av region Kalmar län men är öppen för att förhandla med Alliansen.

Anders Henriksson själv vill inte ge några klara besked om vilka strategiska planer han har.

– Det känns i dag som att vår nationella trend, en tillbakagång, också har slagit igenom här på lokal nivå. Vi gör ett starkt resultat men nu återstår arbetet med att ge regionen en stabil ledning.

Kan du tänka dig att leda en blocköverskridande majoritet?

– Vårt mål i valet var en fortsatt röd ledning, en röd ledning, det är fortfarande målsättningen. Men samtidigt har jag sagt under hela valrörelsen att det bästa för sjukvården i länet är att regionen leds av en politisk majoritet. Därför är det klart att jag kommer att ta initiativ till diskussioner även med Allianspartier, det är naturligt med det valresultat vi har, säger Anders Henriksson.

Martin Kirchberg (SD) hymlar inte, Sverigedemokraterna vill vara med och leda regionen.
Foto: Mats Holmertz
Martin Kirchberg (SD) hymlar inte, Sverigedemokraterna vill vara med och leda regionen.

Det som förändrat hela spelplanen inom landstingspolitiken är att det nu finns ett tydligt vågmästarparti, Sverigedemokraterna. Och partiets toppkandidat, Martin Kirchberg, är tydlig med vad partiet vill.

– Vi har tio mandat och är en tydlig vågmästare. Det är visserligen för tidigt att i dag säga något om vad som kommer att hända, många diskussioner återstår. Men vi är beredda att vara med och styra landstinget, jag kommer att sträcka ut en hand och föreslå diskussioner både med de röda och med Alliansen, säger Martin Kirchberg.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.