Byggbransch med nytt hopp

Kalmar Artikeln publicerades

2012 tvärnitade byggandet i Kalmar. Bara ett hundratal bostäder byggdes. Nu har byggbranschen fått nytt hopp.

2012 togs 36 detaljplaner fram av Kalmar kommun och 970 nya bostäder skulle byggas. Drygt hundra av dessa blev av.
I Kalmar län byggdes bara 160 bostäder jämfört med 2011 då 339 bostäder upprättades, även det en relativt blygsam siffra.
– Det var ett väldigt svagt år ifjol trots att vi tog fram betydligt fler detaljplaner än vanligt. Mycket är en mental fråga. Folk avvaktar konjunkturen, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S).
Nu kan dock en ljusning skönjas. Flera av de byggföretag Barometern pratat med tror på ett bättre 2013 med fler byggstarter.
Riksbyggen gör, som Barometern tidigare skrivit, en storsatsning med 120 lägenheter på Erik Dahlbergs väg som planerar att byggas i höst om bygglovet blir klart.

Kärnhems vd Johan Karlsson är också positiv, alla deras fastigheter i Ljusstaden är slutsålda. Nästa projekt är ett bygge av 16 nya villor på Boholmarna som ska påbörjas till hösten.
– Försäljningen har precis startat men intresset har varit väldigt stort, redan i veckan skrivs de första kontrakten. Det känns väldigt positivt det här, säger Johan Karlsson.
Också CA Fastigheter uppger att trenden förhoppningsvis har vänt. Efter en överklagan av byggnationerna på Varvsholmen fick de planerade lägenheterna läggas på is. Nu är dock försäljningen i gång och CA:s vd, Johan Damne, uppger att försäljningen gått över förväntan.
– När försäljningen upptogs under mitten av december sålde man 30 av 46 bostäder i stort sett bara över jul och nyårshelgerna. För ett projekt som legat på is i nästan två år är det riktigt bra. Förhoppningsvis kan vi börja bygga redan i april, säger Johan Damne.

Andra byggföretag som också ligger i startgroparna är:
Humana hus som planerar att bygga 14 atriumhus vid Bergauddsvägen till hösten.
Glebes fastigheter som bygger 41 lägenheter i kvarteret Valnötsträdet vid slottsallén, de beräknas stå klara till sommaren.
P & E Förvaltning planerar bygga 300 lägenheter i Bergagården, förhoppningen är att en försäljning kan vara klar till hösten.

HSB har tillsammans med Hansa Bygg länge legat i startgroparna för ett 40-tal lägenheter vid Sandås, men där har försäljningen gått trögt. HSB: s vd Börje Nilsson säger att man kommer kunna ge ett definitivt besked om byggnationerna i mitten av mars.
– Det har tyvärr inte varit det gensvaret vi har hoppats på. I år ser det nog bättre ut, men vi vet i nuläget inte mer än så. Förhoppningsvis kommer vi igång och bygger till sommaren, säger Börje Nilsson.