TV: Här slår rånarna till mot matbutiken

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Privat

Brutala rånare fångades på övervakningsfilm.

Ung kassörska blev skadad vid rånet hos Margaretaplans närlivs.

Det var strax före stängningsdags vid närlivsbutiken på valborgsmässoafton. Några kunder stod vid godishyllan och plockade i en påse. En ung flicka ville betala för en vattenflaska. Kassörskan gick och plockade lite varor och förberedde stängning.

I ett snabbt förlopp springer två unga män in. De är maskerade, tar fram en expanderbatong och slår hårt på kassadisken. De ena av dem hytter med näven i det som ser ut som ett försök att se till att kunderna vid godiset ska hålla sig lugna. Den andra kumpanen vräker omkull kassörskan så hon flyger flera meter. När hon väl är på benen tvingas hon fram till kassan och ta ut lådan. De två unga männen roffar åt sig uppskattningsvis 4 000 kronor och försvinner i all hast ut ur butiken. Allting fångas på film.

  – Jag har tapetserat hela butiken med dekaler där det står att det finns kameraövervakning. Men de verkar inte bry sig, säger Urban Unosson som driver butiken.

  Det är inte första gången, inte andra heller utan den tredje gången som hans butik rånas. Han är uppgiven, lite skärrad, mest för sin personals skull.

  – Jag har en sexårig son. Jag försöker vara här så mycket jag kan främst vid stängning med det funkar inte alltid, tyvärr.

  Urban Unosson har heller ingen bra förklaring till varför just hans butik har drabbats. Han menar att han har gjort det han kan. Efter de andra rånen har han installerat kameror, satt upp utomhusbelysning. Men inget av detta verkar ha avskräckt rånare.

  – Vet ni var man får tag i siffror att sätta på fasaden? Jag kommer att stänga klockan 20.00 i stället för 21.00. Nu måste jag ändra skylten. Sedan får vi se om jag ska begränsa öppettiderna ytterligare när det blir höst. Jag gör det här för min personals skull. Det har visat sig att rånen inträffat den sista timmen vi har haft öppet.

  Den unga kassörskan fick en kraftig smäll på höger sida som resulterade i ett rejält blåmärke. Hon ska vara vid gott mod men är av naturliga skäl fortfarande chockad. Under tisdagseftermiddagen arbetsprövade hon i butiken, det var första gången sedan rånet.

  Staffan Gustavsson är polisens förundersökningsledare och vädjar nu om allmänhetens hjälp.

  – Vi har en god idé om vilka de här är men än så länge har vi inte fått något napp, säger han. Vi söker fortfarande vittnen till händelsen, en man som var i butiken samtidigt som rånet och en blond tjej som ses på filmen. Hon går omkring med en vattenflaska.

  I nuläget rubriceras brottet som rån där ministraffet är ett år och maxstraffet sex år.