Brödraskap kan ha avsatt M-ledaren

Kalmar Artikeln publicerades

Var det frimurare som avsatte Malin Petersson? Sex av personerna på Moderaternas fullmäktigelista är medlemmar i orden. Det är även förre riksdagsledamoten Nils-Fredrik Aurelius som sägs hålla i trådarna.

Källor inom partiet menar att Malin Petersson varit motarbetad sedan hon tog över 2009. Det har främst funnits två falanger inom partiet. De som stolt kallar sig de Nya Moderaterna och som bekänner sig till Fredrik Reinfeldts programförklaring om det nya arbetarpartiet.
Sedan finns de andra. De som anser att allianssamarbete är bra, men bara på riksplanet. De som hyllar konservativa värden som kyrkan och militären. Av dessa är många medlemmar i Frimurarna.
– Det är de här som bett Malin Petersson gå ut och hjälpa till med maten under ett möte. Det är de här som undrade hur hon kunde vara så dum som blev gravid när hon var oppositionsråd och som förutsatte att hon lämnade posten när hon hade fött, säger en källa.
Det är de här gamla moderaterna som höll på att stjälpa hela allianssamarbetet inför valet 2010. När Nils-Fredrik Aurelius, då vice ordförande i fullmäktige, ställde sig upp och talade med riktning mot Inger Hilmansson och skällde ut henne. En planerad presskonferens om allianssamarbetet var tvungen att skjutas fram flera gånger.
Nils-Fredrik Aurelius vill inte kännas vid att han skulle ha varit drivande för att få bort Malin Petersson.
– Absolut inte. Jag kan väl hävda att hon skulle haft en annan politik, men det är privata skäl.
– Det var snarare så att jag förde fram Malin Petersson som ordförande en gång i tiden.
Det finns många f rimurar e på er fullmäktigelista, är det ordenssällskapet som driver Moderaterna?
– Nej, det blir Grönköping av det där larvet. Du kunde lika gärna se vilka som är med i Kalmar FF eller Rotary.
Hos Frimurarna ser man gärna att ordensmedlemmarna har framskjutna positioner i samhället. De ska stödja och hjälpa varandra och gärna tilltala varandra med ”Käre broder”. Någon syster finns inte inom orden. Frimurarna har lättat på könsreglerna nationellt, men det gäller inte i Kalmar.
Malin Petersson valdes som oppositionsråd 2009. Men hon var den enda bland moderata oppositionsråd som inte fick välja något politisk sekreterare. Hon blev tilldelad Magnus Isaksson (M), en aktiv frimurare. På Moderaternas hemsida beskriver han sig som ”ekonomiskt liberal men värdemässigt konservativ 36-åring som gillar jakt, fiske, svampplockning och de gamla moderaterna”.