Broarbetet klart på fredag – en vecka tidigare än väntat

Kalmar Artikeln publicerades
På fredag vid lunchtid öppnas Ölandsbron åter upp helt för trafik efter underhållsarbetet.
Foto: Mats Holmertz
På fredag vid lunchtid öppnas Ölandsbron åter upp helt för trafik efter underhållsarbetet.

Underhållsarbetet på Ölandsbron blir färdigt redan på fredag – en vecka tidigare än planerat.

Trafikverket har under året utfört underhåll på Ölandsbron för att förlänga brons livslängd. Under våren byttes kantbalkar samt räcken och under hösten förbättrades brons isolering och beläggning.

Under det nuvarande arbetet har mittenfilerna av bron stängts av för arbete. Med enbart två fungerande filer har det skapats köer i samband med framför allt pendlingen. Men på fredag öppnas Ölandsbron upp helt och trafiken kan återgå till det normala.

– Vår entreprenör Svevia har gjort ett jättebra jobb, det är tack vare dem vi kan öppna för trafik en vecka tidigare. Vi vill även tacka alla trafikanter för visad hänsyn och tålamod, säger Trafikverkets projektledare Johan Wesley.

På torsdag kväll inleds asfalteringen och tidigt på fredagsmorgonen är mittenfilerna klara. Det enda som återstår då är att rita mittlinjen.

– Linjen måste målas dagtid så att den inte blir krokig. Vid lunch kommer vi att släppa på trafiken. Det enda som skulle kunna hindra oss är ifall det kommer för mycket regn. Men om prognosen stämmer borde det gå, säger Johan Wesley.

Underhållsarbetet på bron kommer att fortsätta även efter fredag, men enbart mellan klockan 9-15, när trafiken är mindre intensiv. I mars 2019 kommer nästa stora underhåll, då den norra sidan av bron stängs av. Ett speciellt fält för kollektivtrafik kommer att snabba på bussresor över bron under våren.